Mese a tánc nyelvén a Háromszék táncegyüttes előadásában

A tánc nyelvén elevenít meg mesét a sepsiszentgyörgyi Háromszék táncegyüttes. Az én mesém című legújabb táncprodukciót Furik Rita rendezésében szeptember 30-án viszi színre a Háromszék táncegyüttes. A mesék és énekek ősi, mágikus világából építkező előadást kortól függetlenül, mindenkinek ajánlják az alkotók.

„A mi mesénkben a szomorú királylány rátalál saját hangjára, önmaga boldogságára, mert saját hangunk megtalálása a mindenség megtalálása” – vallják meggyőződéssel a sepsiszentgyörgyi táncosok. Hozzáteszik: „Amikor megmerítkezünk hagyományaink kincseiben, akárcsak a szomorú királylány szívét, úgy hangoljuk át magunkat is a boldogságra, hogy helyreálljon bennünk a világ. Mert a mese régebbi minden tudománynál, benne a világ rendjének ősi mintái és igaz képei őrződnek.”

Furik Rita rendező alapötletének mesébe írásában Prezsmer Boglárka dramaturg és Benkő Éva gyermekpedagógus segítettek. A táncnyelv sajátos eszköztára: a tánc, a mozdulat, a gesztus teremtő erejének egysége mellett, fontossá lett a közös figura- és szerepformálás, valamint az akusztikai rétegek megkeresése is.

Az én mesémben Furik Rita rendező a természetes ének egyszerű színpadi jelenlétére épít, a mesei légkörbe hajló zenei világ kialakításában pedig Orbán Ferenc és a Heveder Zenekar működtek közre. Az előadás táncos anyaga az erdélyi Kalotaszeg, Mezőség és Háromszék valamint a felvidéki Gömör és Nyitra-vidék színes és változatos kínálatából jött létre.

A bemutatót a Mesélő Háromszék rendezvénysorozat keretében, szeptember 30-án, kedden 18 órától tartják a sepsiszentgyörgyi Új Stúdióban, majd október 1-jén délelőtt 11 órakor is megtekintheti a közönség.

 

Kimaradt?