A Kastély napját ülték Gernyeszegen (GALÉRIA)

A kastélypark előtti tér, a környező utcácskák tele voltak személygépkocsikkal szombat délelőtt Gernyeszegen, ahol harmadik alkalommal szervezték meg a Kastélynapot, amikor nem csupán a parkot és az épületet lehetett megcsodálni, de számos kiállítás, filmvetítés, bábelőadás, társasjáték, gyerekvetélkedő, kerekasztal-beszélgetés, történész által vezette séta várta az érdeklődőket reggeltől estig.

A bejáratnál gróf Teleki Kálmán válaszolt az érkezők kérdéseire, elmondta például, hogy a folyósón látható római kőre véletlenül bukkantak rá a kertben, vagy azt, hogy a szintén ott látható Toroczkay és Telei családok címerei honnan kerültek elő és bár felújításra szorulnak, egyelőre nem kerül arra sor, hiszen sokkal fontosabb és sűrgősebb teendőket kell elvégezni a kastélyban.

A kastély népszerűsítése, történetének, egykori lakói életének bemutatása, a faluban és a környező vidéken betöltött gazdasági, társadalmi, kulturális szerepének megismertetése a célja az évente megszervezett rendezvénysorozatnak, amely egyre több látogatót vonz. A termekben, a folyósókon, az udvaron és a parkban, de az egykori vizesárok kis szigetén is járkáltak az emberek, kattogtak a fényképezőgépek, a kisgyerekek felfedezték a vihar által kidöntött, majd szétfűrészelt óriásfák megmászható darabjait, a nagyobbak grófokat és grófnőket kerestek, akiktől megkaphatták az előre megfogalmazott kérdéseikre a választ.

Az 1949-es államosítás utáni erdélyi főnemesség életéről szerveztek kerekasztal-beszélgetést, majd megkezdődtek a filmvetítések: az Árnyak és fények, a Visszatérőben a Teleki-kastély, A Griff, a Dámvad és a Varjú című dokuemtumfilmeket, a Démonok tánca – Széki gróf Teleki Ernő emlékére  című dokumentumfilmet, majd felolvasószínház és végül concert zárta a napot.

A kastélyban és a parkban szervezett sétákat magyar, illetve román nyelven vezették a történészek, bemutatva nem csak a különlegességeket, de a hétköznapok kellékeit is.

Ferencz András Közép-Erdélyi Kastélyok...Válaszúttól Marosvécsig című fotókiállításán többek közt a sáromberki Teleki-kastély, a szentpáli Haller-, a mezőörményesi Rákóczi-Bánffy-, a marosújvári Teleki-, a kapjoni Haller-, a magyarózdi Radák-Pekry-kastélyok voltak láthatók mai állapotukban, ahogy a fiatal fényképész azokat családi kirándulásain megörökítette.

Kimaradt?