Koncert-előadás (nem csak) tizenéveseknek a kolozsvári magyar színházban

Kolozsvár valóban kulturális főváros, hisz csak ezen a héten két ősbemutató lesz a Magyar Színházban – mondta Visky András hétfőn, az évad utolsó bemutatója kapcsán tartott sajtótájékoztatón. És valóban: kedden, 24-én a Caravaggio Terminal ősbemutatójára kerül sor Robert Woodruff rendezésében, vasárnap, 29-én pedig egy amerikai szerzői trió, Stephanie Robinson – Theodore Shank – Adele Edling Shank koncert-előadását, a Serena in X-tremis-t láthatja a közönség – a világon először Kolozsváron.

Az előadás zeneszerzője, Stephanie Robinson két napja landolt Kolozsváron, azóta kapcsolódott bele a próbafolyamatba, és nagyon elégedett a látottakkal-hallottakkal. A művésznő egyébként rendkívül sokoldalú tehetség: otthon, San Diego-ban színházi hangmérnökként, előadóművészként és zeneszerzőként, de tetoválóművészként is dolgozik.

A Serena in X-tremis az első musicalje. Először 2011-ben, egy workshop keretében kezdett el foglalkozni vele Albu István rendező, aki – bevallása szerint – már akkor érezte, hogy ez az előadás megérdemli a nagyszínpadi bemutatást. „Számomra minden új munka egy keresés és egy találkozás. A Serena in X-tremis ébresztett rá a zene jelentőségére egy produkción belül: arra, hogy mit tud adni a zene egy előadáshoz, amikor a szavak már nem elegendőek” – vallja a rendező.

Az alkotók szerint a darab elsősorban a fiatal generációt szólítja meg, erre erősít rá a graffitikkel telerajzolt díszlet, a Gyenes Ildikó által koreografált, show-szerű táncjelenetek, és a zenei hangzás is. „Ugyanakkor hiszünk benne, hogy az előadáson felcsendülő, minőségi, élő zene minden korosztályt megszólít majd” – tette hozzá Albu István, aki szerint a szereplők, beleértve a Loose Neckties Society színész-zenekar tagjait is, nagy élvezettel és szeretettel vesznek részt a próbafolyamatban.

A Serena in X-tremis alaphelyzete a Faustra emlékeztet. „Mi, színházi emberek – mint sokan mások – úgy szeretnénk sikeresek lenni, hogy közben megőrizzük a lelkünket, és úgy szeretnénk megőrizni a lelkünket, hogy közben sikeressé váljunk” – mondta Visky András művészeti aligazgató. –  „Mennyire valósítható ez meg? Erről szól az előadás.”

A Serena in X-tremis az extrémitásokig viszi a főhőst és a nézőt egyaránt. Önmegvalósítási vágyában Serena, a földalattik nyomorúságos világának énekesnője fausti szerződést ír alá, amelynek különös következményei lesznek. Életútja során, mely bármelyikünké lehetne, megtapasztalja a siker és médiasztárság bódító örömét, az illúziók világának gyors szertefoszlását és lelepleződését. A szerzők szerint korunk fausti szerződése a sikerhez kapcsolódik. A siker óriási nyomásként nehezedik főként a saját útját, identitását, kibontakozódását kereső fiatalokra. A győzelem visszamenőlegesen mindent igazol, felfüggeszti a morális érzékünket, mindent elfed és mindent megmagyaráz. (huntheater.ro)

Serena: Sigmond Rita

Boston: Vatány Zsolt

Nick: Laczkó Vass Róbert

Pop:  Váta Loránd

Őrmester: Marosán Csaba

Kar: Árus Péter, Budizsa Evelyn, Demeter Helga, Fodor Alain Leonard, Jerovszky Timea, Major Ágota, Mostis Gergő, Szucher Ágnes

Zenekar Loose Neckties Society: Balla Szabolcs, Bodor Balázs, Enyed Károly, Farkas Loránd, Kondrát Csaba, Viola Gábor

rendező: Albu István

dramaturg: Vajna Noémi

díszlettervező: Tenkei Tibor

jelmeztervező:  Bocskai Gyopár

koreográfus: Gyenes Ildikó

graffiti:  Ferenczy Botond

videó: Kerekes Zsolt

animáció:  Kruppa Noémi

ügyelő: Györffy Zsolt

 

Kimaradt?