Kiállítás és vetélkedő Bernády György hagyatékáról

Fotókiállítást és vetélkedőt szervezett kedd este a Bernády György által ránkhagyott örökségről az egykori polgármester nevét viselő alapítvány Marosvásárhelyen a G-caféban.

A kávézó falain Bálint Zsigmond fotói örökítették meg a színes zsolnai cseréppel födött Városháza egy-egy sajátos részletét, a Kultúrpalota homlokzatán látható bronz reliefeket, a városépítő polgármester lakóházát. Korabeli felvételek nagyított változatai, illetve Török Gáspárnak az a fényképe is látható, amely a Bernády-szoboravatáson készült a vár alatt.

A kiállítást Borbély László, a Bernády György Közművelődési Alapítvány elnöke nyitotta meg. „Nem tudom, mit szólna Bernády, ha belépne ide, meglepődne e kávéház láttán?” – kezdte mondandóját a politikus, hangsúlyozva, hogy 150 éve született a városépítő előljáró, akinek hagyatéka teszi jellegzetessé a várost, akinek épített öröksége Vásárhely szinte valamennyi utcáját, terét meghatározza.

A fotókiállítás megnyitóját egy minivetélkedő követte. Máthé Kincső, korhű ünnepi ruhába öltözött műsorvezető tette fel a kérdéseket, amelyek Marosvásárhely nevezetes köz- és magánépületeire vonatkoztak, a 19-ik század elején épületekre, azok stílusjegyeire, amelyekre a teremben ülőknek díjak ellenében kellett válaszolniuk.

Az első kérdés például arra az épületre vonatkozik, amelyet minden vásárhelyi ismer, a Kossuth utca végében ma romos állapotban látható és amely egykor Bürger Albert sörgyáros lakóháza volt.

További kérdések hangzottak el a volt Maros vendéglő-, az egykori főtéri rendőrségi-,  a Kós Károly által tervezett közüzemek-, az iparos tanonc épületre, a Szentgyörgy utcai lakóházra, amelyet annak idején Bernády-házként emlgetettek a város lakói, „Ki készítette Bernády György szobrát? A korabeli csoportképen ki ismeri fel Bernády Györgyöt? Hol látható a Radó Sándor által tervezett erkély? A Kultúrpalota homlokzatán található négy bronzrelief közül melyik kettő vonatkozik Marosvásárhelyre?” – az ezekre a kérdésekre adott helyes válaszokért a Bernády György épített örökségéről szóló könyvet, a Kultúrpalotát és a Városházát ábrázoló bögrét, hűtőmágnest, sörnyitót vehettek át a versenyzők.

 

Kimaradt?