Mesébe zárt földrajz és történelem

Sármási-Bocskai János Varázslatos Kis-Küküllő mente című, a Bookyard Kiadónál megjelent kötetét mutatták be az unitárius egyház Bolyai-téri tanácstermében Marosvásárhelyen.

Egy kisfiú Parajdon, Szovátán és Sóváradon történő kalandjait mesélő szerző úgy mutatja be a vidék legendáit, mondáit, hogy olvasói - elsősorban az egy-négy osztályos korú gyerekek - mesélve, játszva tanulnak történelmet, földrajzot, irodalmat. A rádiószerkesztő és kertészmérnök Sármási-Bocskai Jánost az motiválta leginkább, hogy gyerekeknek kellett írnia, a települések értékeit olvasmányosan adnia át az elemista korosztályúaknak.

A könyv ötlete a kiadó vezetőjétől származik. Trombitás János, a Sármási műsorainak állandó támogatója úgy gondolta, hogy „miért ne írhatnánk meg a saját történeteinket, hiszen itt is vannak várak és várromok, legendák, mondák, kalandos történetek” – idézte fel a könyvbemutatón a kötet születésének előzményeit. A borítón látható székelykaput gyerekek veszik körül, ami szintén az itt fellelhető értékeket jelképezi: a gyerekeket, akik kíváncsiak a mesékre, illetve a kaput, amely mindenki előtt nyitva áll.

A négykötetesre tervezett sorozat első része elsősorban kisdiákoknak szól, de a nagyobbak, illetve a felnőttek is kézbe vehetik – mondta a szerző, aki elárulta, hogy elsősorban az jelentett nehézséget számára a könyv megírásakor, hogy nem akkor írta, amikor ideje volt rá, hanem, amikor jött az ihlet. „Folyamatosan arra gondoltam, hogy kisiskolásoknak írom ezt a könyvet, hogy olvasmányos legyen, hogy történelmet és földrajzot tanuljanak belőle, de úgy, hogy szórakozzanak közben” – magyarázta Sármási, aki máris kapott olvasói jelzéseket, hogy számítanak a folytatásra.

A könyvbemutatón Szilágyi Mihály erdőszentgyörgyi zenetanár és tanítványai is felléptek, illetve az erdőszentgyörgyi iskola néhány diákja egy meglepetéssel lépett közönség elé: rajzokkal illusztráltak egy-egy történetet, majd el is mesélték, hogy miért ragadta meg a tetszésüket.

Kimaradt?