Művészet fűzi szorosabbra a testvérvárosi viszonyt

Nagyenyeden nyílt meg a testvérváros, Gyomaendrőd képzőművész diákjainak kiállítása. A Bethlen Gábor Kollégium diákjai és a vendégek a képzőművészet és a zene által fűzik szorosabbra a két intézmény – és a két város – közötti kapcsolatot.

Nagyenyeden nyílt meg a testvérváros, Gyomaendrőd képzőművész diákjainak kiállítása. Hevesi-Nagy Anikó, a gyomaendrődi Kállai Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója elmondta, a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával jöhetett létre a bemutatkozó kiállítás.

 A pályázat egyik programelemeként a nagyenyedi Inter-Art művészeti alapítvány anyagát mutatták be március elején Gyomaendrődön, illetve a bécsi Eva Mazzucco emlékkiállítást.  A kultúrotthonban Horaţiu M. Josan polgármester köszöntötte a vendégeket, Balog István, a művészeti alapítvány elnöke az immár több mint húsz éves kapcsolatra emlékezett, majd Ioan Hădărig, a kultúrház menedzsere Hevesi-Nagy Anikóra bízta a rendezvény lebonyolítását.

Mint kiderült, a gyomaendrődi iskola 1958-ban alakult a békéscsabai Bartók Béla zeneiskola kihelyezett tagozataként, és 1968-ban vált önálló intézménnyé. 1994-től délutáni órákon, hivatalos tanterv keretében művészeteket tanulnak az ide járó fiatalok: képző- és iparművészetet, táncot, népművészetet.

A Nagyenyeden bemutatott tárlat különböző technikákkal készült alkotások gyűjteménye, amely az alkotók korát tekintve bámulatraméltó színvonalról tanúskodik. A kultúrház színpadján ezután a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium diákjainak Collegium Gabrielense régizene együttese adott elő megzenésített Balassi Bálint verseket, majd a vendégek adtak koncertet.

Hevesi- Nagy Anikó elmondta: szeretné meghívni Gyomaendrődre a Collegium Gabrielense zenekart, és reméli, hogy a júliusban esedékes nagyenyedi Inter-Art ifjúsági alkotótáborban további diákok mutatkoznak be majd a testvérvárosból.               

Kimaradt?