Negyedszer ünnepelték meg a szabad sajtó napját Székelyföldön

Újságírókat díjaztak idén is Csíkszeredában, a negyedszer megrendezett A szabad sajtó napja Székelyföldön című eseményen, csütörtökön este a Park Hotelben. Ezúttal Hargita Megye Tanácsa mellett Kovászna Megye Tanácsa is szervező volt, partnerségben a Magyar Újságírók Romániai Egyesületével (MÚRE). A szervezők nevében Borboly Csaba Hargita megyei elnök köszöntötte a sajtó megjelent képviselőit, valamint Kiss Bence, Kovászna Megye Tanácsa sajtóirodájának munkatársa, aki Tamás Sándor megyei önkormányzati elnök üzenetét tolmácsolta.

A MÚRE nevében a kollégákat Sarány István újságíró üdvözölte, aki egyben az előzsűrizést is végezte Papp Kincses Emesével együtt. Elmondta, hogy idén is nehéz dolga volt a zsűrinek az előválogatás során, mivel minőségi, erős pályamunkákat küldtek be.

Borboly Csaba beszédében külön megköszönte Papp Kincses Emese és Sarány István munkáját, akik az előző években is vállalták az előzsűrizés feladatát, valamint a Kovászna megyei szervezők részéről Nagy D. István újságíró részvételét az előválogatásban; mint fogalmazott, „munkájuk nélkül ez az este nem lett volna ennyire felemelő”, és reményét fejezte ki, hogy a következő rendezvényeken is együttműködnek. A Hargita megyei elnök nélkülözhetetlennek nevezte az újságírók tevékenységét, és megköszönte, hogy tájékoztatnak fontos, közérdekű döntésekről. Örömét fejezte ki, hogy Zsigmond Barna Pál, Magyarország csíkszeredai főkonzulja és Tánczos Barna szenátor idén különdíjat ajánlott fel.

Kiss Bence, a Kovászna Megye Tanácsának keretében működő sajtóiroda munkatársa hangsúlyozta: a sajtómunkások tevékenysége bonyolult, hiszen gyakran több munkahelyen dolgoznak párhuzamosan, úgy, hogy emellett a szakma presztízse folyamatosan csökken. A sajtótanácsadó leszögezte, hogy az eseményre beküldött sajtóanyagok minden nehézség ellenére minőségi médiatermékek, amelyek rácáfolnak a szakmát kritizáló véleményekre.

Tánczos Barna szenátor kijelentette, tudatában van annak, hogy az újságírás nem a legjobban fizetett szakma, és köszönetet mondott a sajtó munkatársainak azért, hogy ilyen körülmények között is tisztességesen végzik a munkájukat, hiszen az információ hozzátartozik életünkhöz, napi szükségletünkké vált.

Az elismeréseket, a szenátor különdíját leszámítva, Borboly Csaba nevében Csata Tünde vezérigazgató, Tamás Sándor nevében Kiss Bence, a MÚRE nevében pedig Sarány István adta át.

A jelen lévő újságírók értékelése alapján az alábbi alkotásokat díjazták:

Televízió:

I. Páratlanul gazdag hegyi kaszálóink – Magyari Tekla, Simon Csaba (Aves Media)

II. A Fekete Sas emlékezete – Csúcs Mária, Csúcs Péter (Duna Televízió)

III. Dolgozni csak pontosan, szépen – Bíró Levente, Csata Orsolya, Boros Júlia, Simon Zoltán

Rádió:

I. „Jó” szomszédi viszony – a székelykeresztúri Vox FM produkciója

II. Rekviem a legnagyobb erdélyi magyar hegymászónak – Oláh-Gál Elvira (Kossuth Rádió)

III. Belekalapálták a szívüket-lelküket – Kiss Dénes (Marosvásárhelyi Rádió)

Próza:

I. Udvarhelyi nyomor, emberi remény – Kakasy Botond (Uh.ro)

II. Ortodox éttermi marketing – Kovács Hont Imre (Hargita Népe)

III. Akik vállalják az életet – Mózes László (Háromszék)

Különdíjak:

Udvarhelyi nyomor, emberi remény – Kakasy Botond (Uh.ro) – Zsigmond Barna Pál főkonzul díja

A Fekete Sas emlékezete – Csúcs Mária, Csúcs Péter (Duna Televízió) – Tánczos Barna szenátor díja

A semmi ágán – Bodolai Gyöngyi irodalmi publicisztikája (Népújság) – a zsűri különdíja

Élet az évszázados Segesvárban – Tóth Béla (Marosvásárhelyi Rádió) – a szervezők különdíja

A szabad sajtó napja Székelyföldön elnevezésű ünnepi eseménnyel a szervezők elsődleges célja egy olyan közvetlen, jó hangulatú esemény szervezése, amely lehetőséget teremt a Székelyföldön tevékenykedő vagy Székelyföldről tudósító, médiában dolgozó szakembereknek a találkozásra, együtt ünneplésre. Az eseményen díjazzák az erre az alkalomra meghirdetett pályázatra beküldött, zsűri által előválogatott, a gála résztvevői által legjobbnak talált alkotásokat.

Kimaradt?