25 éves a Cimborák bábszínház: a gyerekek értékrendjének kialakításán dolgoznak

Egész hónapos rendezvénysorozattal ünneplik a sepsiszentgyörgyi intézmény negyedszázados fennállást.

Januárban, az egész hónapra kiterjedő, színes programokkal ünnepli fennállásának 25. évfordulóját a sepsiszentgyörgyi Cimborák bábszínház. Szombatonként szabad előadásként játsszák az ebben az évadban repertoáron lévő előadásaikat, emellett minden csütörtökön és vasárnap a bábszínház YouTube csatornáján (www.youtube.com/@cimborak) közzéteszik az elmúlt negyed évszázadban színre vitt sikeres előadásaik felvételeit. Január 28-án, szombaton pedig Sepsiszentgyörgy főterén megnyitják az elmúlt 25 év előadásfotóiból készült szabadtéri kiállítást.Jelenet a Feketeország című előadásból | Fotó: Barabás Zsolt

Üzenet korosztálytól függetlenül

A sepsiszentgyörgyi bábszínházat a Tamási Áron színház tagozataként, Nagy Kopeczky Kálmán alapította 1998-ban, majd a társulat tíz évre rá, 2008-ban vette fel a Cimborák elnevezést. „Közösségeink megmaradásának alapja a jövő nemzedéke, a gyerekek. Az előrelátás, a jövőbe tekintés csakis velük, általuk lehetséges. Nekünk megadatott, hogy a gyermekeknek alkossunk, értékrendjük kialakulására hatással legyünk, apró lelküket formáljuk. Ez nagyon nagy feladat és roppantul nagy felelősséggel jár, ezért fontos, hogy évadterveinket úgy alakítsuk, hogy a műfaj eszköztárát felhasználva képesek legyünk minőségi bábelőadások létrehozni, amelyek korosztálytól függetlenül üzeneteket közvetítenek a valódi, egyetemes emberi értékekről.” – fogalmazta meg a bábszínház feladatát a 2015-ben elhunyt alapító, Nagy Kopeczky Kálmán.

A sepsiszentgyörgyi bábtársulat azóta is arra törekszik, hogy a mindenkori gyermekeket teljes értékű nézőknek tekintse, és olyan előadásokat hozzon létre, amelyek a bábszínházat kedvelő kortalan közönséget célozzák.

50 előadás, sok szakmai elismerés

A sepsiszentgyörgyi Cimborák Bábszínház az elmúlt 25 évben, közel 50 előadást vitt színre, amiből több mint 40-et rendezett és játszott a gyerekek örömére az alapító Nagy Kopeczky Kálmán. A sepsiszentgyörgyi bábtársulat jelentős szakmai elismerésekkel is büszkélkedik, így az erdélyi bábszínházak közül 2002-ben, elsőként kapta meg a Nemzetközi Bábművész Szövetség egyik legrangosabb szakmai elismerését, az UNIMA Kisdiplomát a Tejkút című előadásért. Emellett a társulat alkotói különböző fesztiválokon nyerték el a legjobb rendezői megoldásokért-, a hagyományok korszerű újjáélesztéséért-, a legjobb alakításért-, a legjobb díszletért-, legjobb bábért és legjobb jelmezért járó díjakat.Jelenet a Zsongás című előadásból | Fotó: Barabás Zsolt

Egyhónapos ünnep

A sepsiszentgyörgyi Cimborák bábszínház ebben az évadban 4 előadást játszik. A Vajda Zsuzsanna által rendezett Feketeország, a Dávid Péter által rendezett 1x1 Királyfi, a Nagy Lázár József által rendezett Fehér Macskahercegnő és a Vajda Zsuzsanna által rendezett Ha Szent György lehetnék… című darabokat januárban, szombatonként szabad előadásban játsszák a bábszínház stúdiótermében.

A negyedszázados születésnapi sorozat január 28-án, szombaton csúcsosodik ki, amikor Sepsiszentgyörgy főterén megnyílik az elmúlt 25 év előadásfotóiból készült szabadtéri kiállítás.

Kapcsolódók

Kimaradt?