Önállósul a sepsiszentgyörgyi bábszínház

Idén önállósulhat a sepsiszentgyörgyi Cimborák Bábszínház, jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatón Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy polgármestere emlékeztetett, hogy az önálló bábszínház létrehozására tavaly tett ígéretet a decemberben elhunyt Nagy Kopeczky Kálmánnak, aki közel két évtizedig vezette a bábtagozatot.

Gyakorlatilag a bábszínház alkalmazottainak és az önkormányzatnak is az a szándéka, hogy megerősítsék és önállósítsák a társulatot. Idén fel szeretnék újítani a meglévő előadótermet, de ha találnak megfelelő ingatlant, az önkormányzat támogatja egy saját székház létrehozását is, illetve növelik a társulat létszámát. A Cimborák Bábszínház tavaly három állandó alkalmazottal és ugyanennyi bedolgozóval tevékenykedett.

Antal Árpád szerint a művelődési intézmény önállósulásának ideje attól függ, hogy mikorra sikerül előkészíteni a Tamási Áron színházról való leválást, így leghamarabb július elsejétől, vagy a nyári vakáció végén, szeptembertől, de legkésőbb jövő év elejétől válhat önálló intézménnyé. A polgármester szerint abban egyeztek meg a háromszéki önkormányzattal, hogy az támogatja a bábszínház Sepsiszentgyörgyön kívüli fellépéseit.

A Cimborák Bábszínház 1998-ban alakult, közel két évtizedig Nagy Kopeczky Kálmán vezette. A 43 éves bábszínész-rendező tavaly decemberi halálával megüresedett vezetői tisztséget még nem sikerült betölteni, de a társulat folytatja munkáját és fellépéseit. A Cimborák Bábszínház az elmúlt évtizedekben több mint tízezer nézőnek játszott. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?