Díjözön a Cimborák Bábszínháznak

Két fesztiválon is díjazták a sepsiszentgyörgyi bábszínházat. A Cimborák Bábszínház  „Verstől versig hajt a csordás” című előadása két jelentős díjat nyert, két teljesen különböző szakmai zsűritől.

A sepsiszentgyörgyi bábszínház közleményben tájékoztat, hogy a nagyváradi II. FUX Feszt - Erdélyi Magyar Hivatásos Bábszínházak Fesztiválján a legjobb alakításért járó díjat nyerte el az előadásuk, azaz „a legtöbb, egy négyzetméterre eső legjobb alakítások” díját kapták meg.

A kolozsvári XIV. Puck Nemzetközi Báb-és Marionettszínházak Fesztiválján pedig a zsűri különdíját ítélték oda a sepsiszentgyörgyi produkciónak a Kányádi Sándor költői világának művészi látvánnyá formálásáért.

Kányádi Sándor versei, gyermekkorának udvarhelyszéki légköréből merítkeznek, az akkori falusi környezetet idézik, ahol a székelyföldi népszokások hangsúlyosan megjelennek. A Cimborák Bábszínház előadása hasonlóképpen visszanyúl a hagyományokhoz, használja a néptánc és a népzene elemeit, maszkos játéka a felnagyított és eltúlzott farsangi alakoskodást idézi.

Az előadás sajátos látványvilágához és a megteremtett hangulatához szervesen kapcsolódnak a Kányádi Sándor versek. A Nagy Kopecky Kálmán által rendezett Verstől versig hajt a csordás lehetőséget kínál, hogy visszataláljunk a gyermekkori tisztaságunkhoz, életörömünk forrásához, ahol érezzük, értjük és elfogadjuk a természet rendjét és képessé válhatunk teljességként megélni életünket.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?