Szerdán kezdődik a Reflex3 fesztivál

Szerda délutántól két héten át, március 18–31. között kortárs színházi találkozásokra hívja az érdeklődőket a Tamási Áron Színház: indul a Reflex3 Nemzetközi Színházi Fesztivál Sepsiszentgyörgyön.

A nyitónapon a MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótér szék köré kipontozott képzőművészeti tárlatát láthatjuk. A csoportos kiállítás a szék a művészetben gondolatára épül és különböző példákon keresztül reagál az Arisztotelész által megfogalmazottakra: „Nincs univerzális szék. A szék gondolata csak a példákban létezik.”

A fesztivál nyitókoncertjét a csupa vonós hangszert megszólaltató, bécsi radio.string.quartet adja. A hagyományos string kvartett határait átívelő osztrák zenekar az egész testet hangolja akusztikussá. Mottójuk Joe Zawinul kiváló  dzsesszmuzsikus gondolatát továbbítja, az egyedi klasszikus műveltségű fúzió és a páratlan hangzásvilág, melyet a rock és a popzene fűszerez, felejthetetlen hangversenyélményt nyújt. A radio.string.quartet zenehallgatási szokásainkat teszi próbára.

Nagy az érdeklődés a Rotfront koncertje iránt is. Mindkét koncertre lehet még jegyek vásárolni, a nagy érdeklődésre való tekintettel, a szervezők pótszékeket is biztosítanak a RotFront március 30-ai koncertjére.

A Reflex3 Nemzetközi Színházi Fesztivál 9 válogatott előadást és 10 kísérőrendezvényt kínál műsorában. A válogatott előadások közül a jegyirodában és a www.biletmaster.ro online jegyvásárlási oldalon lehet még jegyet váltani Oskaras Koršunovas Színház Miranda című előadására. Shakespeare örök darabjából, a Viharból  kiinduló színpadi változatot március 31-én este nyolc órától láthatjuk a Reflex színpadán korábban is átütő erővel jelentkező OKT színház előadásában. Van még néhány szabad jegy a határon túli magyar színházak egyik leghangosabb sikereket arató előadására is. Az Újvidéki Színház Opera ultima című nagytermi produkcióját március 23-án, hétfőn 17 órai kezdettel láthatjuk a Tamási Áron Színház nagytermében. Bemutatása óta csaknem minden fesztiválrészvételével díjakat hoz, 2014-ben a magyar Országos Színházi Találkozó (POSZT ) legjobb előadásának díját kapta.

Sepsiszentgyörgyön öt magyar nyelvű színházi társulat működik: Erdély egyetlen hivatásos mozgásszínháza, az M Studio, a Háromszék Táncegyüttes, a Cimborák Bábszínház, és a független Osonó Színházműhely. Mindegyikük rendre díjazott és a maga műfajában maradandó értéket képviselő előadással jelentkezik a fesztiválon, ezekre a produkciókra is lehet még jegyeket váltani, akárcsak a Tamási Áron Színház Hamlet című, UNITER-díjas előadásra.

A Reflex 3 emléket állít a szenvedélyes és öntörvényű rendezőnek, Tadeusz Kantornak. A huszadik század egyik legjelentősebb színházreformere 100 évvel ezelőtt született, a centenáriumot a Lengyel Kulturális Intézettel és a Lengyel Televízióval karöltve ünneplik meg. A kerek évfordulóhoz kötődő eseménysorozat kültéri fotókiállítást, három reprezentatív színházi előadás vetítését, és az egykori krakkói Cricot2 színház művészeivel, Teresa és Andrzej Wełminskivel való találkozást kínálja.

Szerdától tehát két héten át kortárs színházi tükrözéseknek lehetünk részesei Sepsiszentgyörgyön, mindezt a színház ünnepén, a végtelen megismerési vágy, a varázslat, a reflexió és a titok közös mezsgyéjén. "A REFLEX3 kiadásának arculatát meghatározó PONTtal a csendre utalunk. Az élmény minőségére. Mert fontos, hogy élményben legyen részünk, hogy hozzáadjunk, résztvevőkké váljunk" - vallják a szervezők.

 További részletek a fesztivál honlapján találhatóak.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?