Fenyőfabegyűjtés: korábban száradnak a karácsonyfák, és az eddiginél több kerül szemétre

A lakosság többsége vízkereszt után kezdi el „levetkőztetni” a karácsonyfáját, ezért a sepsiszentgyörgyi köztisztasági vállalat hétvégére fenyőfa eldobás dömpingre számít, mondta el a Maszol érdeklődésére Máthé László. A Tega köztisztasági vállalat igazgatója szerint több teherautóval, három váltásban dolgoznak és éjjel-nappal gyűjtik a lerakók mellé dobott karácsonyfákat. Erre az is lehetőséget ad, hogy az időszakhoz képest melegebb az időjárás és a köztisztasági vállalat nem kell hótalanítással foglalkozzon. Az éjszaka is készenlétben álló köztisztasági dolgozókat be lehet fogni a fenyőfagyűjtő akcióba, mondta az igazgató.

Máthé László szerint az elmúlt években átlagosan 200 köbméternyi fenyőfát dobtak el a sepsiszentgyörgyiek, ám idén ennél jóval többre számítanak. Tapasztalatuk szerint decemberben minden eddiginél több karácsonyfát kínáltak eladásra, ugyanis a korábbi években megszokott helyszíneken – központi piac és néhány magánház udvarán – kívül már a bevásárlóközpontok parkolóiban is megjelentek a fenyőfaárusok. Bár látszólag túlkínálat volt, a többség eladta a fenyőfáját.

A szerző felvételei

A mostani karácsonyfából már nem lehet fakardot készíteni

A sepsiszentgyörgyi köztisztasági vállalat igazgatója szerint idén már év elején megjelentek a szemétre dobott fenyőfák, így ezen a héten már naponta 10 köbméternyit gyűjtöttek össze munkatársaik. Ennek magyarázata, hogy egyes árusok „ellopták a rajtot” és már december elején elkezdték árusítani a fenyőfát, vagyis a szokásosnál korábban kivágták azokat, így hamarabb is kezdenek elszáradni.

Bár évekkel ezelőtt a guberálók is gyűjtötték a kidobott fenyőfát és előfordult, hogy a szemétszállítók csak a levágott ágakat találták, a fűtőanyagként jobban hasznosítható törzset már elvitték. Ez már nem jellemző, mert a termesztett fenyők sűrű ágait nehezebb levágni és a városból évek óta kitiltották a lovas szekereket, így nincs, amivel elszállítani a fenyőfákat. Máthé László felidézte, hogy korábban a gyerekek is levagdosták az eldobott fenyőfák ágait és fakardot készítettek belőle, ám mostanra ez sem jellemző, mivel a termesztett fenyőfák törzse vastag és nem alkalmas játékszer készítésére.

Fűtőanyagként hasznosítják újra az eldobott fákat

A Tega köztisztasági vállalat arra kéri a sepsiszentgyörgyieket, hogy a gyűjtőpontoknál helyezzék el az elszáradt fenyőket. A városi magánházak és a falvak lakói általában nem igénylik a karácsonyfa elszállítását, mivel fűtőanyagnak használják, a kályhában elégetik azt. A köztisztasági vállalat is fűtőanyagként hasznosítja a begyűjtött fenyőfát.

Máthé László elmondta: évekkel ezelőtt pályázati pénzből vásároltak egy háromszéki vállalkozás által gyártott biomassza kazánt, aprítógépet és kialakítottak egy tároló helyet is az aprítéknak. Ezekben a napokban a szemétlerakók mellől összegyűjtött karácsonyfát naponta felaprítják és azzal fűtik a vállalat műhelyeit és irodáit. Év közben pedig a sepsiszentgyörgyi parkokból, játszóterekről és a díszfanyesésből származó aprított ágakat gyűjtik össze és télen azzal fűtenek.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?