Tíz ötlet a karácsonyfa újrahasznosítására

Lehangoló látványt nyújtanak az ünnepek után a kukáknál árválkodó egykori karácsonyfák. A hagyomány szerint vízkereszt napján, azaz január 6-án véget ér a karácsonyi ünnepkör, elkezdődik a farsang, így a karácsonyfákra sincs szükség, le kell szedni. De mi legyen a vágott fenyőkkel? Tíz környezetkímélő ötletet ajánlunk.

Azoknak akik cserepes, esetleg visszaváltható fenyőt vásároltak könnyebb dolguk van: visszavihetik az üzletbe, vagy kiültethetik a kertbe. A műfenyővel sincs nagy gond, hiszen csak össze kell csomagolni, majd gondosan elpakolni. Akik viszont szeretik a fenyőillatot otthonaikban és vágott fenyőt vásároltak, törhetik a fejüket, mi legyen az egykor jobb napokat is megélt karácsonyfával.

Az egyik legegyszerűbb megoldás kidobni a kukába, vagy éppen fűtőanyagnak felhasználni, ahogy azt Sepsiszentgyörgyön teszik. Ha azonban időnk és kedvünk engedi, kreatív módon is felhasználhatjuk az egykori karácsonyfát. A barkácsolás helyszínét érdemes leteríteni egy nagyobb nejlondarabbal, hogy a lehulló tűlevelek ne tapadjanak a szőnyegbe, különben évekig emlegetjük majd a karácsonyfát, amikor megszúrja a talpunkat. 

  • Fenyőfürdő. Enyhíti az izületi- és izomfájdalmakat, a köszvényt, krónikus reumát, tisztítja a légutakat a fenyővel készült fürdővíz. Nem kell mást tennünk, csak néhány megmosott, apró fenyőágat alacsony hőfokon 20 percig főzni, majd leszűrni és a főzetet a fürdővízhez adni. Igazi kényeztetés a saját fürdőszobánkban.  
  • Illatzsák. Őrizzük meg a karácsony illatát egy tasakba rejtve. Tegyünk egy kis zsákba tűleveleket, szárított narancs- és citromkarikákat, szegfűszeget, fahéjrudat, így a téli jellegzetes illatokat megtarthatjuk.  
  • Fafaragás. Nagyszerű közös családi program kerekedhet a karácsonyfa újrahasznosításából, hiszeb a fenyő alkalmas arra, hogy kipróbáljuk a fafaragást. Néhány eszköz és nagy adagnyi óvatosság mellett figurák, dekorációs elemek készülhetnek. 
  • Ékszertartó. A fenyőfából egyszerűen készíthetünk ékszertartót, amelyre aztán gyűrűket, karkötőket, nyakláncokat aggathatunk. A lecsupaszított, méretre vágott fának csak egy stabil alapot kell találnunk, amelybe beleállíthatjuk, és már készen is van. Ízlés szerint lefesthetjük, dekorálhatjuk. 

  • Játék a cicáknak. Ha az ünnepek alatt óvtuk a karácsonyfát a cicáktól, most adjuk meg nekik a lehetőséget, hogy játszanak vele, mivel már úgysincs szükségünk a fára. Csupaszítsuk le a fát, hagyjuk meg a legerősebb ágakat, majd rögzítsük egy stabil alaphoz, hogy ne boruljon fel. Aggathatunk rá játékot, jutalomfalatot vagy a fa törzsét betekerhetjük szövettel, így kaparófa is lehet. Ha biztosra akarunk menni, a kertbe tegyük a karácsonyfából készült cicajátékot, hogyha felborulna, ne okozzon kárt. 

Ha a fa törzsét, vastagabb ágait felszeleteljük nagyon sokféle dekorációs elemet készíthetünk belőle.

  • Poháralátét.

  • Karácsonyfadísz. A fenyőszeletekre csak egy lyukat kell fúrni, amin csak egy madzagot kell átfűzni, hogy felaggathassuk majd a fára az elkövetkező karácsonyokon.  
  • Ajtódísz, dekorációs elem. Csak a képzelet, időnk és energián szab határt annak, hogy a fenyőfából milyen ajtódíszt, dekorációs elemet készítünk. 

  • Madáretető. Gondoljunk az énekesmadarainkra, akiknek ideális lehet egy fenyőből készült madáretető. Ha van kertünk, vigyük le a karácsonyfát, rögzítsük, hogy ne boruljon fel, majd aggassuk tele finomságokkal (nyers napraforgómag, dió, mogyoró, alma, faggyú). 
  • Fogas. Praktikus fogas készülhet, ha a "felszeletelt" fenyőt az ajtóra rögzítjük az alábbi módon:

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?