Netdráma a sepsiszentgyörgyi bábszínházban

Hétfőn este mutatja be legújabb előadását a sepsiszentgyörgyi Cimborák Bábszínház. Tasnádi István: Cyber Cyrano című netdrámáját Nagy Lázár József rendezte.  A 13 év fölöttieknek ajánlott bábszínházi előadását ma (hétfőn) 19 órától játsszák a Háromszék Táncstúdióban.

Tasnádi István drámájában Zsuzsi szerelmes Mátéba, akinek viszont Heni tetszik, és ez egy olyan történés sorozatot indít el, ami kontrollálhatatlan és következményei kiszámíthatatlanok. Meddig terjed egy ember szabadsága? Miért és milyen erkölcsi igazság nevében manipulál egy ember egy másik embert? És miért hagyja manipulálni magát? Milyen arcot, valóságot mutatunk magunkról a „neten”, és kik vagyunk valójában? Jogunk van más ember életével játszani, csak azért, mert az nem szeret viszont minket? Vajon a nagybetűs szerelem elég mentség mindenre? Ezekre a kérdésekre keresi a válaszokat a sepsiszentgyörgyi bábszínházi előadás, amely az „Y generáció”-ról/nak szól, akiket a felnőttek egyre nehezebben értenek, egy olyan korosztály, aki kinőtt már a bábszínházból, de még nem nőtt bele a „nagyszínházba”.

A sepsiszentgyörgyi bábszínházi alkotók szerint a Cyber Cyrano műfaji meghatározása a netdráma. Az idősebb generációnak talán kissé idegen ez a világ, viszont a mostani  „Y generáció” életében nélkülözhetetlen az internet, amely olyan, akár a köldökzsinór.  A fiatal generáció olyan szédítő természetességgel használja a netes felületeket, hogy az már ijesztően hat.

„Ha bejelöllek, visszajelölsz?” – kérdezi egyik szereplő a másiktól még a bábszínházi előadás elején, olyan mélységet és drámaiságot adva mondatának, ami valószerűtlen, viszont a „mai” világban csak akkor vagy teljes tagja egy közösségnek, ha virtuálisan is jelen vagy, sőt biztosan kijelenthető, hogy csak az számít, aki „fent van a neten”. Ebből a félelemből fakad a kérdés: „Ha bejelöllek, visszajelölsz?” A „net” kifejezés mind emberi kapcsolatok sokasága is érvényes, elvont vagy konkrét értelemben is.

Az előadást Lukács Emőke, Péntek Zsuzsa, Páll Gecse Ákos játsszák, a látványtervet és plakátot Ütő Gusztáv készítette, a vizuális effektusokat Páll Gecse Ákos alkotta, az előadás dramaturgja Nagy Lázár Kincső, a rendező pedig Nagy Lázár József. További részletek itt www.facebook.com/Cimborak oldalon olvashatók.

Kimaradt?