Megkezdődött a Magyar Kultúra Hete Szatmárnémetiben

Kölcsey Himnuszának elszavalásával, Bartók és Kodály zenéjével indult a VIII. Magyar Kultúra Hetének rendezvénysorozata vasárnap este Szatmárnémetiben. A város legnagyobb magyar középiskolája, a Kölcsey Főgimnázium díszterme ezúttal is zsúfolásig megtelt érdeklődőkkel, főleg a három magyar líceum diákjaival. De voltak magyarországi vendégek is, mint Kudlik Júlia műsorvezető, a Magyar Televízió Örökös Tagja és Szvorák Katalin Kossuth-díjas előadóművész, népdalénekes.

A rendezvény főszervezői - a Kölcsey Kör és az Ady Endre Társaság - nevében ez utóbbi elnöke, Tóth-Pál Miklós mondott köszöntőt, méghozzá úgy, hogy elsősorban a Kölcseyhez fűződő személyes élményeiről beszélt, az anyanyelv és a magyar kultúra művelésének és megőrzésének fontosságát hangsúlyozva. „Nem lehet eléggé hangsúlyozni, mennyire ettől az isteni ajándéktól függ jövőnk és megmaradásunk!”- mondta.

Mivel az egész rendezvény központjában a Himnusz szerzője állt, Szőcs Péter, a Szent István Kör elnöke is róla beszélt. Felidézte a szatmári Kölcsey szobrok krónikáját, ami csaknem hűen illusztrálja az itteni magyarság másfél évszázadának megpróbáltatásokkal, kudarcokkal és újrakezdésekkel teli történetét. S vele együtt a közönség is megengedett egy sóhajt: adja a Fennvaló, hogy a Láncos-templom elé 1991-ben emelt Kölcsey-szobrot ne háborgassa soha senki! Nemcsak nekünk, Európának is érdeke, hogy térségünkben ilyen nyugodt és békés legyen a légkör, a társadalmi együttélés, az emberek hangulata.

Most is elhangzott a pár éve eltávozott, csendes nagykárolyi költő, Fényi István Kölcsey emlékezetére írt, Egycsillagú égbolt című, sokfelé ismert verse, mely külön is megjelöli a Himnusz születésével kapcsolatos szatmári rendezvényt. A Művészeti Líceum és a Református Gimnázium diákjainak közös fellépésében többek között meghallgathattuk Kodály Este a székelyeknél című, többszólamú kórusművét. A csaknem kétórás verses-zenés műsor valóban a magyar kultúra legjobb szeletéből adott ízelítőt. Végül joggal mondhatta Pataki Enikő, a Kölcsey Főgimnázium igazgatója, hogy az eddigi rendezvények visszhangjából is tudja: diákjait hosszan elkíséri az ilyenkor kapott élmény.

A következő napokban még kéttucat előadás lesz az egy hétig tartó rendezvény keretében. A bevezetőben említett személyek mellett Szatmárnémeti vendége lesz Jókai Anna Kossuth-díjas író, a Felvidéki Rockszínház, díjnyertes diákszínjátszók Nyírbátorból, Szilágycsehből és mások. Külön beszélgetések lesznek az irodalom és a színház mai szerepéről.

Kimaradt?