Gazdag évad elé néz a kolozsvári magyar színház

Amerikai rendezőket és a kortárs amerikai színházat megismertető sorozatot kezdett el az elmúlt évadban a Kolozsvári Állami Magyar Színház, idén ezt szeretnék folytatni – mondta Tompa Gábor igazgató-főrendező az intézmény évadkezdő sajtótájékoztatóján. A 2011/2012-es évadban Robert Woodruff érkezett a tengerentúlról, és vitte színre az azóta is teltházzal játszott Születésnap című darabot. Az évad záróprodukciójának pedig szintén amerikai volt mint a szerzője, mint a rendezője: Charles Mee Tökéletes menyegző című alkotását Karin Coonrod állította színpadra.

Ezt a sort folytatja a színház műsorpolitikája a 2012/2013-as évadban két, amerikai kötődésú produkcióval: az ősz első bemutatója valójában Tompa Gábor és négy tengerentúli alkotó mozgásszínházi előadásának, a Ruins True-nak kolozsvári adaptációja lesz. „Az eredeti darab három amerikai előadóművésze közül kettő nem tudja folytatni, ezért úgy éreztem, színre kell vinni itt ezt az előadást, olyan színészeinkkel, akikhez nagyon közel áll a tánc, a mozgásszínház műfaja: Györgyjakab Enikővel, Albert Csillával és Sinkó Ferenccel" – mondta Tompa Gábor. A Samuel Beckett világát idéző Romok igaz menedék koreográfusa, akárcsak az amerikai változaté, Yolande Snaith lesz. Bemutatójának időpontja szeptember 19, szerda.

Mivel Caragiale-emlékévben vagyunk, természetesen a legnagyobb román drámaíró sem hiányozhat a repertoárból. A Leonida gem session a Leonida naccsás úr szembesül a reakcióval (Domnul Leonida faţă cu reacţiunea) című, magyarra Seprődi Kiss Attila által fordított farce-ának egy színpadi változata lesz, amelyet Tompa Gábor és Visky András visz színre, saját szavaikkal élve „szabadesésben". Hogy mit jelent ez a szabadesés? Tompa szerint „a teljes Caragiale-szöveg elhangzik majd, de átszőve a a 89-es fordulatra és az azóta eltelt 23 év eseményeire történő utalásokkal." Leonida naccsás úron, Efimiţa nasasszonyon és Saftán, a szolgálólányukon kívül megjelennek „konspiratív nevekkel" ellátott szereplők is, mint például Borkán, Rahat vagy Revoluţia. Az előadást szeptember 21-én, pénteken mutatják be.

Friedrich Dürrenmatt A fizikusok című drámája október közepén kerül a közönség elé, a próbák már folynak egy szintén amerikai rendező, Lori Petermann irányításával. A fiatal, Los Angelesben élő művésznő rendezőként, designerként és tanárként is hírnevet szerzett, a Mitu színház alapító tagja. Legutóbbi, A Mahábhárata című előadását az Egyesült Arab Emírségekben, Abu Dhabiban mutatták be.

A Kolozsvári Állami Magyar Színház minden páros év végén megszervezi az Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivált, ennek idei, harmadik kiadása nem marad el, noha a szükséges költségvetésnek egyelőre csak mintegy 40 százaléka biztosított – mondta az igazgató. Éppen ezért 2012-ben a három őszi bemutatón kívül többet nem terveznek, mert az intézménynek minden erőforrásával a fesztiválszervezésre kell összpontosítania.

Az évad második felében a változatosság diktálja a bemutatókat és műsorra tűzött produkciókat: visszatér Matthias Langhoff, aki Gorkij Éjjeli menedékhelyét állítja színpadra, Hatházi András pedig ezúttal rendezőként mutatkozik be, Móricz Zsigmond Nem élhetek muzsikaszó nélkül című művét viszi színre. Dragoş Galgoţiu a Sweeney Todd-ot , Matei Vişniec Kenyérzseb című darabját  Albu István rendezi a sétatéri színházban. A vajdasági, fiatal rendezőnő, Mezei Kinga az erdélyi magyar irodalom egyik nagyon gyorsan nagyon közkedveltté vált kisregényét, Máté Angi Mamó című alkotását rendezi meg, amelyet Visky András adaptált színpadra.

Számos külföldi és hazai meghívásnak is igyekszik eleget tenni a kolozsvári magyar társulat: szeptember közepén a Pilseni Nemzetközi Színházi Fesztiválon mutatják be a Suttogások és sikolyok című, Andrei Şerban-rendezte stúdióelőadást, október végén, a bukaresti Nemzeti Színházi Fesztiválon három produkcióval is szerepelni fog a kolozsvári csapat. Az Übü királlyal a párizsi Athénée-Louis Jouvet Színházban vendégszerepelnek novemberben, és a 2013-as Büchner-év alkalmával meghívták a Leonce és Léna című előadást Madridba és Párizsba is.

Visky András, a színház művészeti aligazgatója a tervezett alternatív produkciókat ismertette: novemberben Köllő Csongor rendezésében Örkény-egypercesekből láthat összeállítást a közönség, és végre Kolozsváron is részt vehetnek a verskedvelők Bogdán Zsolt Dsida-estjén, amelyet az elmúlt évadban Szatmárnémetiben mutattak be. Folytatódik a játékfilmekben szereplő színészeknek szentelt estek sorozata is, a felolvasószínházi előadások között pedig a tervek szerint Dragomán György és Saviana Stănescu művei szerepelnek.

Kimaradt?