Háromnyelvű diákelőadás a marosvásárhelyi színházban

Scott Johnston angol rendező Csillagporból lettünk című, három nyelvű ifjúsági színházi produkcióját készül bemutatni Marosvásárhelyi Nemzeti Színház kedden 17, illetve 19 órától kerül sor az Underground teremben.

A neves vendéget kedden Gáspárik Attila vezérigazgató mutatta be a sajtónak. Elmondta, az angol rendező 1994 óta jár Marosvásárhelyre, ahol román és magyar fiataloknak, középiskolásoknak tart műhelymunkát, tanfolyamot. Ez a projekt elsősorban nem hagyományos módszerekkel történő nevelésről, a kreativitás fejlesztéséről szól, amelyben színházi eszközöket használnak. Az ötlet onnan ered, hogy nagyon sok az olyan fiatal, aki elvégzi az iskolát, de nem tudja kifejezni magát, nem képes megvédeni önmagát.

 Alina Nelega művészeti igazgató elmondta, a projekt hosszú időre tekint vissza, korábban maga is részt vett benne, tapasztalatból ismeri annak eredményességét.

A Scott Johnston rendező által létrehozott három nyelvű előadásban 15 és 18 év közti román és magyar anyanyelvű marosvásárhelyi középiskolások kapnak szerepet, akik a vendégrendező irányításával október 27. és november 5. között színházi műhelygyakorlatokon rövid epizódokból állították össze a saját élethelyzeteikből ihletődött előadást. A projektben református Kollégium, az Unirea és a Papiu Főgimnázium, az Elektromaros Szakközépiskola, Művészeti Líceum, Pedagógiai Líceum, a Dacia Kollégium és a 7-es számú általános iskola tanulói vettek részt.

Scott Johnston a skóciai (Nagy Britannia) Edinburgh College színészmesterség tanára. Több mint nyolcvan előadást rendezett három kontinens húsz országában. 1993-tól kezdődött együttműködése romániai színházakkal, Marosvásárhelyen ő kezdeményezte a egyetemi hallgatók csereprogramját a Művészeti Egyetem és az Edinburgh College színművész szakos hallgatói között.

Ezeknek a tanfolyamoknak nem az a céljuk, hogy mindenáron színészt neveljen a résztvevőkből, sokkal inkább a kultúra jelentőségét hangsúlyozza, a színházat, mint eszközt a nevelésben, a kreativitásban. A célja az, hogy a személy tudja kifejezni magát, függetlenül attól, hogy pincér, tanár, mérnök, vagy orvos. Ehhez nyújt lehetőséget a színház, ahol bárki, bármilyen ember megtalálja a helyét – ismertette Scott Johnston.

 

Kimaradt?