Mindennapos humor Sebestyén Mihálytól

Ki is volt Dzsingás Bella vagy Endokrinolescu ezredes, mi történt Csunderlik Titusszal, van-e tenger Rubinháza alatt? Ezekről, illetve hasonló történetekről szólnak Sebestyén Mihály Midway-szigetek című, a Mentor Könyvkiadónál frissen megjelent legújabb kötetének novellái. A könyvet szerda este mutatták be Marosvásárhelyen.

A könyvbemutatón előbb B. Fülöp Erzsébet színművész olvasott fel egy elbeszélést, majd Nagy Miklós Kund és Káli Király István méltatta a szerzőt. „Aki Marosvásárhely Időtárát szerkeszti, annak könnyű ilyen novellákat írni” – fogalmazott Nagy Miklós Kund, utalva arra, hogy Sebestyén Mihály Időtár című, eddig napvilágot látott három kötetnyi munkájában a város történetét szedte időrendi sorrendbe, számtalan újságot, kordokumentumot olvasva át, értékelve és jegyzetelve.

„Olvastam és mosolyogtam, annyi nagyszerű játék van a könyvben, amelyben időt és teret hoz össze a szerző, az ókort, Amerikát, Tófalvát és Rubinházát. Szórakoztatónak tartom, hogy annyi rendkívüli nevet ki tud találni, mint például Csunderlik Titusz, Endokrinolescu ezredes, Munczingerné, vagy Gazetta elvtársnő. Ezekben a történetekben benne van Marosvásárhely, Erdély, Románia, Európa és az egész világ és amíg nevetünk el is szomorodunk, hiszen ez sincs és az sincs már meg” – fogalmazott a méltató.

Sebestyén Mihály írásaiban megjelennek az úgynevezett boldog békeidők, a Monarchia-beli történetek, személyek, városok, az azt követő „átkos” korszak, majd a mostani abszurd időszak. „A képzeletet csak a valóság tudja felülmúlni. Ő maga is benne van ezekben a történetekben, ahonnan időnként kikacsint, hogy lássuk, hogy ott van” – mondta a szerzőről Nagy Miklós Kund.

Mindkét méltató Rejtő Jenő humorához hasonlította a szerző humorát, Káli Király István szerint nem az Előretolt helyőrség, hanem a Csontbrigád hangulata jut eszébe az olvasónak ezekről az elbeszélésekről. „A legnagyobb kérdés, amit feltesz Sebestyén Mihály, az az, hogy van-e tenger Rubinháza alatt? Van, de nem akárkinek, mert ahhoz ismerni kell a várost, ahhoz ott kell élni, együtt kell élni vele, hallani a szívdobbanását, de önismeretre, öniróniára is szükség van” – emelte ki a Mentor Könyvkiadó vezetője, a kötet szerkesztője.

A kötet negyven írást foglal magába, amelyeket három év alatt „írt ki magából” a szerző. Sebestyén Mihály elmondta azt is, hogy történelmi kutatásai során egy-egy név, egy-egy kis történet ragadja meg a fantáziáját, amely hívószót jelent számára, hogy leüljön és papírra vesse az első húsz sort. „Ez az első húsz sor könnyen megy, utána már minden a szerzőn múlik” – jelentette ki.

Kimaradt?