Hosszú úton Kuszálik Péterrel

Újabb kötetet tett az olvasók asztalára Kuszálik Péter, aki szerda este a Hosszú úton című könyvét mutatta be Marosvásárhelyen a Deus Providebit Tanulmányi Házban. A szerzőnek ez a 15-ik kötete, amelynek megírásához, ahogy fogalmazott, elsősorban élettapasztalatra volt szükség, hiszen egy olyan útról mesél, amely az életéről szól.

Összegzés a Hosszú úton című kötet, „a születéstől a szélütésig, amelyet még a szélütés előtt meg kellett írnom, mert nem biztos, hogy utána már képes lennék rá” – mondta fanyar humorral Kuszálik Péter, akinek könyvét a bemutatót megelőzően legalább kétszázan elolvasták, tehát valamilyen vélemény már kialakult róla az olvasók körében. „Füveskönyv Mörfi-módra” – fogalmazott az egyik olvasója, a szerző korábbi, Mörfi-köteteire utalva, míg másnak olyan volt, mintha beszélgetett volna az íróval, egy harmadik viszont semmi újat nem talált benne, „mégis sodrónak és olvasmányosnak” találta. Volt, aki két nap alatt olvasta el, volt aki egy hét után letette.

A kötet 14 fejezetből, vagyis 14 „stációból” áll. Megírását a néhány évvel ezelőtt megtett el Caminó gyalogos zarándokút ihlette. A könyv mégsem a Szent Jakab útjáról, az ott történtekről szól, hanem annál sokkal többről. A Caminóval mindössze az utolsó három fejezet foglalkozik, a többi az író életéről, gyerekkoráról, szüleiről, Marosvásárhelyről, az egykori Metalotechnica nevű gyárról szól, ahol mérnökként dolgozott, kóborlásairól, zarándokútjáról, hitéről, azokról a gondolatokról, amelyek a leginkább foglalkoztatják.

A spanyolországi zarándokútjáról Kuszálik Péter leghamarabb a Marosvásárhelyi Rádió Világjárók című rovatában számolt be egy hatrészes sorozat keretében, majd vetített képes élménybeszámolót is tartott a Deus Providebit Tanulmányi Házban, a Belvárosi szerdák egyik rendezvényén. Ám a kötet, sokkal több a zarándokútjánál, bár arra is próbál választ adni, hogy milyen indokai voltak annak, hogy elindult a többszáz kilométeres gyalogos útra. Kuszálik több, Caminóról szóló könyvet is elolvasott, de egyik sem tetszett igazán neki, hiszen valamennyinek a szerzője misztikumról ír, amit viszont ő nem tapasztalt meg. „Magányos dolog a Caminó, misztikumnak nem voltam részese, egyszerű kis történetek estek meg velem. Úgy hiszem, úgy vélem, úgy tapasztalom – erről szól a kötet” – magyarázta.

A szerző meghívottja a szerda esti könyvbemutatón Sebestyén Péter római katolikus lelkipásztor volt, aki elmondta, hogy mi tetszett a kötetben és mi nem. Tetszett, ahogy Kuszálik Péter a hitéről, az életfilozófiájáról, gyerekkoráról, bakancsról, tyúkszemről, gyaloglásról ír. Viszont nem tetszett a szerző cinizmusa, amely néhol felbukkan, eléjön és ami nem ismeretlen a Kuszálikot ismerők számára. „A könyv összegzés az életről, sok élettapasztalattal, bölcsességgel” – összegezett a lelkész.

Kimaradt?