Az esővel dacolnak a Bolyai Alkotótábor kiállított művei

Véget ért a szeptember 25-30. között megszervezett Bolyai Alkotótábor Marosvásárhelyen, amelynek idei témája a fotográfia volt. A szervezők egy különleges, szabadtéri kiállítással pecsételték meg az idei eseményt.

„Ennek ez is volt a célja, hogy mindenkihez eljusson a művészet, azokhoz is, akik ma nem járnak kiállításokra, mert nincs idejük, vagy mert nem sikerült felkelteni az érdeklődésüket” – magyarázta Csegzi Magdolna, a 13-ik alkalommal megrendezett Bolyai Alkotótábor projektmenedzsere a maszol.ro-nak, hozzátéve, hogy régi álma valósult meg ezzel a különleges, az esővel is dacoló szabadtéri tárlattal, hiszen a kiállítás önmagában is egy alkotás.

A fehér falakat, amelyekre az óriás méretű fényképek kerültek, a Bența cégtől kölcsönözte az Erdélyi Műszaki Tudományos Társaság Maros megyei fiókszervezete. A tábor szervezői ugyanis architekturális méretekben gondolkodtak, valami olyant szerettek volna létrehozni, amely betölti a teret, magára és a művészetre vonja a járókelők figyelmét. Ezt sikerült is elérni, hiszen a beszélgetésre váró Csegzi Magdolna a közeli kávézó ablakából három perc alatt ötven embert számolt, akik áthaladva a Színház-téren, látta a kiállítást.

Arra a kérdésünkre, meddig látható a különleges kiállítás, pontos választ nem adott a szervező, csupán annyit, hogy remélhetőleg az időjárás viszontagságaival dacolnak az alkotások, tehát minél tovább.

A Bolyai János matematikus nevét viselő alkotótábor, amelyet 2001-től rendszeresen megszervez az EMTE Maros megyei fiókszervezete, korábbi témái között textilművészet, kerámia, fafaragás, szobrászat, festészet, fém-megmunkálás, grafika szerepelt. Dr. Csegzi Sándor elnök ugyanis fizikusként a művészet és tudomány találkozásának helyet teremtve kezdeményezte a rendezvényt, amelynek minden év szeptember végén, október elején ad helyet a város, ismert és elismert, fiatal pályakezdő, vagy már “befutott” hivatásos művészeket látva vendégül Romániából, Magyarországról, illetve távolabbi országokból is.

Kimaradt?