Megnyílt a Bolyai Alkotótábor – fókuszban a kortárs fotóművészet

A kortárs fotóművészet a témája az idei, a 13-ik Bolyai Alkotótábornak, amelynek nyitórendezvényét a Művész moziban tartották, helyi, valamint budapesti és bukaresti meghívottakkal.

Csegzi Sándor házigazda köszöntötte a jelenlevőket, elmondta, hogy Marosvásárhelyen, a Bolyaiak városában a művészek a matematikával és a fizikával is találkoznak itt-tartózkodásuk alatt, hiszen a művészeti táborral párhuzamosan folyik az a fizikusok konferenciája is, amelynek idei témája a lézer. A kettő úgy kapcsolódik egymáshoz, hogy a szombati szabadtéri kiállításon, a Színház-téren „lézer-bemutatót” tartanak. Bemutatják a szegedi szuperlézert is, valamint a képalkotás forradalmi találmányát: a hologramot. Marosvásárhelyen a lézert már használjak az iparban és a gyógyászatban is – hívta fel a figyelmet Csegzi. 

2013 a fotográfia éve, Marosvásárhelyen pedig különlegesen élénk fotográfiai élet zajlik. A kortárs fotóművészeti alkotótáboron arról is szó esik, mit jelent a fotográfia ma, amikor a szükséges technikai eszközök már mindenki számára hozzáférhetők lettek, és bárki fotóművésznek nevezheti magát.

A szombat délutáni kiállítás nemcsak művészeti, hanem technikai szempontból is nagyon érdekesnek ígérkezik - hívta fel a figyelmet Csegzi.

A csütörtök délelőtti megnyitót követően  Gimesy Péter budapesti művészettörténész tartott előadást a fotózás történetéről, bemutatva azt a 200 évet, ami Nicéphore Niépce (1765-1833) fotográfus tevékenységével kezdődött. Ő készítette el a világ legelső fényképét, amit heliográfiának nevezett el, 1826-ban vagy 27-ben. Fotójához nyolc órán keresztül történt az exponálás. Az ő technikáját használta a mai technikával kombinálva Gábor Enikő, akinek Camera Reluxa című művét is bemutatta a művészettörténész. A budapesti fotográfus szombaton érkezik Marosvásárhelyre és mutatkozik be az alkotásaival.

Gimesy bemutatott egy érdekességet, amelyet a természet hozott létre, az Erzsébet híd belsejében, ahol egy természetes camera obscura található, ahogy az utcának a fényétől, lentről egy kis lyukon keresztül a falra vetítődik egy kép.

A panorámaképek műfajáról megtudtuk, hogy 1851-ben készítette az elsőt San Francisco Rincon Jill.

Louis Daguerre Boulevard du Temple című 1838-ban készített felvételén látható az első emberábrázolás, egy cipőpucoló és kliense.

Szó esett még a Henry Fox Talbot által kifejlesztett módszerről, a talbotípiáról, Szabó Iván Marosvásárhelyen született fényképész Talbot-portréjáról, valamint a világ legelső fotóalbumáról, amelyet szintén Talbot készített.

Félix Nadar (1820-1910) elsőként készített léghajóból fotókat. Az első színes fotókat 1861-ben, illetve 1877-ben datálja a művészettörténet, amit követ a fotóillusztráció, majd a manipulált kép. A legelső digitális fotó 1957-ben készült – hangzott el a Bolyai Alkotótábor megnyitóján.

Kimaradt?