Marosvásárhelyen találkozik a tudomány és művészet

A fizika, matematika és művészet találkozása az oktatásban, kutatásban címmel három napon át tudományos konferencia zajlik Marosvásárhelyen az Ifjúsági Házban, az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság marosvásárhelyi fiókszervezetének égisze alatt.

A háromnapos tudományos konferencia témája a tudomány és a művészet találkozása, annak különböző formái és megnyilvánulásai, illetve egymásra gyakorolt hatásai. Csegzi Magdolna szervező a maszol.ro-nak elmondta, az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság marosvásárhelyi fiókszervezetét mindig is foglalkoztatta ez az összefüggés, aminek jegyében évente képzőművészeti táborokat és tudományos értekezleteket szerveztek.

„Mivel az alkotótáborok annyira kiterjedtek, jónak láttuk változtatni az eddigi gyakorlaton és valami újat kezdeni. Ez talán nem is annyira új, hiszen a művészet és a tudomány összefonódása mindig is foglalkoztatott bennünket" – magyarázta a szervező.

A rendezvény társszervezője az ELTE Fizika Doktori Iskolája, védnöke pedig Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke. A tudományos élet hazai és magyarországi képviselői közül olyan jeles személyiségek vesznek részt, mint például Staar Gyula, a Természet Világa folyóirat főszerkesztője, Lendvai János, az ELTE anyagfizikai tanszékének és természettudományi karának vezetője, Révész György egyetemi docens a Pécsi Tudományegyetemről, Kőnig Frigyes, a Magyar Képzőművészeti Egyetem rektora, Oláh-Gál Róbert matematikus, Weszely Tibor Bolyai-kutató, Horváth Sándor egyetemi tanár.

A csütörtök reggel megkezdődött konferencián előbb Csegzi Sándor volt alpolgármester, a Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság marosvásárhelyi fiókszervezetének elnöke mutatta be Marosvásárhelyt, hangsúlyozva a város kulturális, tudományos jellegét. Mint mondta, Marosvásárhely a Székelyföld kapuja, a kultúra városa és a Bolyaiak városa is, ahol számos egyetem, művelődési intézmény, tudományos kutatóintézet működik.

Kőnig Frigyes, a Magyar Képzőművészeti Egyetem rektora Tudomány a művészetben, művészet a tudományban címmel azokat a kutatásokat ismertette, amelyeket az egyetem végzett a régészeti feltárások során, illetve arra világított tá, hogy mennyire összefügg a tudomány a művészettel. Az orvostudomány, az építészet, a régészet, a mérnöki tudományok sem nélkülözhetik a művészeteket – hangsúlyozta, hogy mennyire fontosak a művészet eszközei a tudományos kutatásban.

A konferencia keretében ma, csütörtökön este egy kiállítás is megnyílik az Ifjsúgi Ház előcsarnokában, ahol szintén a tudomány és a művészet összefonódása a téma.

Kimaradt?