Premierek a Hunyad Megyei Magyar Napok második napján

A rendkívül sikeresnek indult Hunyad Megyei Magyar Napok óriási érdeklődés mellett folytatódott vasárnap. Déván a civil szervezetek és közösségek felvonulásával kezdődött a program. A dévai Szent Ferenc Alapítvány, a Szivárvány Nyugdíjasklub, a Csernakeresztúri Hagyományőrző Egyesület, a vajdahunyadi Nőegylet, a Téglás Gábor Elméleti Líceum és a vajdahunyadi magyar diákok, a dévai ifjúsági fórum az erdőfülei Dobó Néptáncegyüttes képviselői vonultak végig a Drăgan Muntean Művelődési Ház és a polgármesteri hivatal közötti útszakaszon. Minden közösség egy Hunyad megyei műemlék nevét viselő tábla mögé sorakozott fel, így vállalva a felelősséget a megye épített örökségéért. A felvonulás résztvevői a polgármesteri hivatal előtti téren sorakoztak fel, ahol elénekelték nemzeti imánkat és a székely himnuszt. A téren összegyűlt mintegy 2000 érdeklődő tapssal köszöntötte a felvonulókat.

Közben a téren rotyogott a 500 literes üstben a gulyás, a szarvasi Huncut Tűzoltók jóvoltából, akik már szinte hazajáró vendégei a Hunyad Megyei Magyar Napoknak, hiszen szakácstudományukkal korábban is megörvendeztették a magyar ízek kedvelőit. Az óriásgulyáshoz ők hozták a teljes felszerelést. Hosszú sor kígyózott az üst előtt, mindenki kíváncsi volt arra, hogy mit rejt magában az üst, sőt sokan még pár magyar szót is tanultak a pillanat hevében.

Igazi meglepetésnek és szintén premiernek számított  a Zsombóról érkezett csapat, akik 1300 palacsintát sütöttek több, mint 10 rögtönzött tűzhelyen, az érdeklődők nagy örömére, akik nem sajnálták a fáradtságot, hogy a hosszú sort végigállják. A palacsintasütő csapatot Zsombó polgármestere, Gyuris Zsolt szervezte.

Nagy érdeklődés övezte a kézműves vásárt, ahol a dévaiak székely termékekkel és hungarikumokkal ismerkedhettek, természetesen a vásár egyik sztárjának ez alkalommal is a kürtőskalács bizonyult.

A téren felállított színpadon fellépőket szeretettel fogadta a közönség. Elsőként a dévai Gyerekpalota műsorát tekinthették meg az érdeklődők, majd a nagyváradi Szent László Gimnázium diákjai mutattak be szalontáncokat Hasas Tünde vezetésével. A dévai Rennesaince táncegyüttes és a csernakeresztúri Hagyományőrző Egyesület, valamint az erdőfülei Dobó Néptáncegyüttes  produkciója ugyancsak nagy sikert aratott.  „Közösségünk számára rendkívüli jelentőséggel bír ez a siker, hiszen bebizonyosodott, hogy bár kevesen vagyunk, képesek vagyunk arra, hogy tömegeket megmozgató fesztivált szervezzünk. Külön öröm számunkra, hogy sikerült megtölteni a teret nem csak emberekkel, hanem tartalommal is„ – nyilatkozta Balog-Botár Károly Csaba szervező.

Sajnos a késő délutáni, esti szabadtéri rendezvényeket az eső miatt a Dragan Muntean Művelődési Házba kellett költöztetni, de a lelkes tömeg így is kitartott, teltházzal köszöntötte a közönség az est sztárjait, Janicsák Vecát és Homonyik Sándort. A fellépő művészekkel együtt nagy sikert aratott a résztvevő gyerekekből szervezett tánckar, a legifjabb dévai magyarok óriási lelkesedéssel ropták a táncot és pillanatok alatt belakták a színpadot. A koncert alatt kialakult bulizós hangulatot Szabó Zoli, a Médiabefutó döntősének zenei műsora fokozta.

Gróf Kún Kocsárdra emlékeztek Szászvároson

Szászvároson Gróf Kún Kocsárd születésének 210. évfordulója köré szerveződtek a programok. Istentisztelettel indult a nap, a református templomban, majd megkoszorúzták a gróf templomban felállított mellszobrát, délután Algyógyra, Gróf Kún Kocsárd születési helyére szerveztek kirándulást.

Gróf Kún Kocsárd Hunyad vármegye főispánja, országgyűlési képviselő korának kiemelkedő személyisége volt, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület egyik alapítója, az ő nevéhez kötődik az algyógyi, ma is működő mezőgazdasági iskola létrehozása.

Kalánban és Sztrigyszentgyörgyön gyereknapi programokon vehettek részt az érdeklődők. Petrozsényban az előző nap Vajdahunyadon sikert aratott Dsida estre került sor, míg Petrilla-Lónyán honismereti kirándulást szerveztek.

Testvériskolai kapcsolat Vajdahunyad és Szombathely között

Hétfőn reggel testvériskolai kapcsolatot szentesítő együttműködést írt alá a vajdahunyadi Matei Corvin Főgimnázium és két szombathelyi iskola. A testvérkapcsolati szerződést Kis Gábor, a Zrínyi Ilona Általános Iskola igazgatója és helyettese, Bakonné Kéry Orsolya, a Szombathelyi Műszaki Szakképző Iskola és Kollégium nevében Bognár László általános igazgató-helyettes és Pölöskei László közismereti igazgató-helyettes, míg a Matei Corvin Főgimnázium részéről Voinia Claudiu igazgató és helyettese Kiss Mihály András látta el kézjegyével. A vajdahunyadi Matei Corvin Főgimnáziumban közel kétezer diák tanul, köztük 77 általános iskolás magyarul. A kisebb tanulóknak főleg sportvetélkedőket terveznek közösen a szombathelyiekkel, míg a nagyobbak esetében a szakoktatásban szerzett tapasztalatcserére, a jó gyakorlatok átvételére kerül a hangsúly az együttműködésben – mondta el Kiss Mihály András, a vajdahunyadi főgimnázium aligazgatója, hozzátéve, nemcsak közös rendezvényeket, programokat szerveznének, hanem közös uniós pályázatokat szeretnének készíteni.

Szombathely és Vajdahunyad testvérvárosi kapcsolata 23 éves múltra tekint vissza, idén is érkezett küldöttség a magyarországi településről a Hunyad Megyei Magyar Napokra. A hat tagú szombathelyi delegációt hétvégén fogadta Vajdahunyad alpolgármestere és több helyi tanácsos is, köztük Takács Aranka, a Hunyad Megyei Magyar Napok főszervezője is, aki elmondta a nagy múltú testvérvárosi kapcsolatot szeretnék szakmai tapasztalatcsere irányába is kibővíteni,  a turizmus terén vagy kulturális és a gazdasági vonatkozásban is. Ugyancsak hétvégén a Corvin Savaria Magyar Kulturális Központban az 23 éves együttműködési szerződést újította fel Takács Aranka és Szakály Gábor szombathelyi önkormányzati képviselő. Erre a mozzanatra minden évben sor kerül, az együttműködési szerződésben többek között az is szerepel, hogy Szombathely önkormányzata vállalja a Corvin Savaria Magyar Kulturális Központ anyagi támogatását.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?