Gyermeknap után gyermekhét: Lurkó Fesztivál Csíkban

Első alkalommal szervezik meg a Lurkó Fesztivált. A gyermek- és ifjúsági színházi találkozón tizenhárom különböző produkció látható összesen huszonegy alkalommal, nyolc társulat és három egyéni fellépő előadásában, 2013. június 2-8. között. A Csíki Játékszín által szervezett rendezvénysorozaton színházi és bábszínházi produkciók mellett szakmai programok várják a szülőket, pedagógusokat és a gyerekszínház iránt érdeklődőket, felolvasószínházi előadással egybekötött beszélgetés a középiskolásokat.

ELŐADÁSOK

június 2. vasárnap

•          17 óra – a fesztivál megnyitója a Csíki Játékszín épülete előtt, majd ingyenes szabadtéri előadás:

Az ESZME (Európai Szabadúszó Művészek Egyesülete) és Fabók Mancsi Bábszínháza közös produkciója

A SZÉKELY MENYECSKE MEG AZ ÖRDÖG - népmese bábokkal

"Élt egyszer, valamikor erősen rég egy székely menyecske. De az a világon mindent a visszájára cselekedett. Makacs dacosságával még az ördögnek is igen meggyűlt a baja. S tán még ma sem szabadult volna az asszonynép fogságából, ha meg nem menti egy huszár… Mesénk fonalát ördög- szállta királykisasszonyok, ördögtől kapott ördögűző képesség, igaz mátkaság, lakodalom s haj, még mik nem ékesítik! S hogy miként kacsint vissza történetünkbe vad menyecskénk, azt megláthassák, csak kerekítsék szemüket, s élesítsék pupillanyílásukat! Játékunkat, negyven percben, szigorúan kiskorú felügyelete mellett ajánljuk" - áll az alkotók közleményében.

bábos mesemondó: Fabók Mariann, díszlet: Mátravölgyi Ákos, bábok: Lellei Pál, írta és rendezte: Fabók Mariann

 

június 3. hétfő

•          9.10 Segítő Mária Gimnázium és 11.40 Márton Áron Gimnázium - zártkörű előadások

Pál Hunor osztálytermi előadása

Kai Hensel: KLAMM HÁBORÚJA

Egy osztály levélben tudatja némettanárával, Klamm tanár úrral, hogy őt tartják felelősnek az érettségi előtt öngyilkosságot elkövető iskolatársuk haláláért. Hadüzenetükben teljes ellenállást, igazi passzív rezisztenciát hirdetnek. Klamm megpróbál a normális iskolai keretek között tovább tanítani, ám ebben az osztályban ez már nem lehetséges, ezért ő is meghirdeti saját háborúját, immár az egész iskola, valamennyi kollégája és az igazgató ellen. A monodráma egy tanár és egy osztály különös háborújának története, az iskola harcteréről, a tanári létezés mibenlétéről, és nem utolsó sorban a munka és az elhivatottság közötti dimenzionális különbségről.

Klamm: Pál Hunor, rendezte: Török Viola

•          10 óra és 12 óra – Hunyadi László Kamaraterem

Puck Bábszínház – Kolozsvár

ÁRNYAK SZÍNHÁZA

Volt egyszer egy városka, a városkának volt számtalan girbe-gurba utcája, boltja, postahivatala és …egy takaros kis színháza… Ebben a városkában élt, és ebben a színházban dolgozott Ophélia kisasszony, mint színházi súgó. Számos évadot végigizgult a színészekkel együtt, mindig ügyelve arra, nehogy megakadjon az előadás. Ám egy napon a színházacska megszűnt, a színészek szétszéledtek és Ophélia magára maradt. Magányában, egy este árnyak látogatták meg: az általa jól ismert szerepek és szereplők árnyai.

játsszák: Sándor Ildikó, Takács Enikő, Csepei Zsolt, Imecs Magdó Levente, Urmánczi Jenő, zenél: Kötő Áron, tervező: Sandu Marian és az Egri Vitraille KFT, zene: Kötő Áron, Michael Ende meséje alapján írta és rendezte: Rumi László

•          14 óra – nagyszínpad

Bartók Kamaraszínház – Dunaújváros

Erdős Virág: PIMPÁRÉ ÉS VAKVARJÚCSKA - mesés-táncos-zenés párválasztó

Pimpáré királykisasszonyt szülei férjhez akarják adni, mert kiürült a kincstár, és a királyi udvar csődben van. Jönnek is a kérők szép sorjában, de ő elutasítja őket, hiszen nem szülői önkény hatására, hanem szerelemből akar férjhez menni.

A Pimpáré és Vakvarjúcska lírai történet a szerelemről, a másik elfogadásáról, a felnőtté válásról és az önzetlenségről. Az elkényeztetett királykisasszony el sem tudja képzelni a hozzá illő párt. A sors és az élet azonban kiszámíthatatlan, így hősnőnk a legváratlanabb módon talál rá az igazira. A történet klasszikus mesei motívumokat, utalásokat, karaktereket használ és ezeket helyezi a modern kor élethelyzeteibe. A verses mesejáték nagyszerűen ábrázolja az emberi erényeket és gyarlóságokat, közben a legfiatalabbak számára is követhető és élvezhető.

Pimpáré királykisasszony: Tőkés Nikoletta, Vakvarjúcska, később királyfi: Gasparik Gábor, Pitypang király: Kiss Attila, Pongyola királyné: Lapis Erika, Rózsi bácsi, a kertész: Farkas Erik, 1. szarka: Tóth Boglárka, 2. szarka: Tiszolczi Lilla, 3. szarka: Szauer Szilvia, 1. kérő: Suplicz Mihály, 2. kérő: Móri Csaba, 3. kérő: Száraz Dávid, 1. vadkutya: Thiard-Laforest Csaba, 2. vadkutya: Móri Csaba, 3. vadkutya: Miklián Richárd, 1. szolgáló, 1. gyerek: Ankovics Zsuzsanna, Szolgálók és gyerekek: a Bartók Táncszínház táncművészei, díszlet- és jelmeztervező: Miareczky Edit, zeneszerző: Nyitrai László, koreográfus: Hegymegi Máté e.h., koreográfus-asszisztens: Móri Csaba, a rendező munkatársai: Siegrist Cecília, Dubai Péter, rendező: Fige Attila e.h.

•          15:15 – ingyenes szabadtéri előadás a színház épülete előtt

Az ESZME (Európai Szabadúszó Művészek Egyesülete) és Fabók Mancsi Bábszínháza közös produkciója

A SZÉKELY MENYECSKE MEG AZ ÖRDÖG - népmese bábokkal

június 4. kedd

•          10 óra és 11:30 – Hunyadi László Kamaraterem

Györgyjakab Enikő – Kolozsvár

MINDENKE ÉS A VARÁZSDOBOZ - utazás korhatár nélkül

Vajon mi történik az ajándékdobozban? Mire gondol a becsomagolt baba, miközben arra várakozik, hogy örüljenek neki? Álmodik? Magányos? Kíváncsi a külvilágra? Mindenke türelmetlen és kíváncsi. Kitekint a dobozból, meglátja a kinti csodákat, a kedves arcokat, akik kíváncsian nézik őt, és már nincs tovább maradása a sötétben. Ahogy kimerészkedik, illatos, zöld rét tárul eléje, bőröndje életre kel, és ráveszi, hogy induljon el a rejtelmek útján. Fedezze fel magának a világot. A varázskockába bújva ici-pici Mindenkévé változik, útitársául ici-pici Dinó szegődik, és ketten repülnek az élmények felé.

előadja: Györgyjakab Enikő, alkotók: Palocsay Kisó Kata, Forró Ágnes, Ciocan Raul, Györgyjakab Enikő, zene: Magyaróvári Viktor (Kayamar)

•          13 óra – nagyszínpad

Bartók Kamaraszínház – Dunaújváros

Erdős Virág: PIMPÁRÉ ÉS VAKVARJÚCSKA  - mesés-táncos-zenés párválasztó

•          18 óra – Hunyadi László Kamaraterem

Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Bábművészet-szak

SZÜLETÉS, SZERELEM, HALÁL - animációs előadás

A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem végzős magiszteri bábszínész szakos hallgatóinak vizsgaelőadásában olyan témakörök jelennek meg, amelyek az emberiséget örök idők óta foglalkoztatják. A bábművészet természete folytán alkalmas arra, hogy az élet nagy misztériumait megidézze, és olyan képzeletbeli utazásra csábítsa a nézőket, amelyre csak álmainkban vagyunk képesek. Szavak nélkül, zenei és fényeffektusok felhasználásával az anyag látványos átalakulásának, minőségi átváltozásának lehetünk tanúi. A különböző etűdök a valóság és az absztrakció metszéspontján jönnek létre, amitől nemcsak a tárgyak alakulnak át, hanem a tér és az idő is kitágul, átminősül.

szereplők: Gáll Ágnes, Gnädig Kornélia, Lukács Szilárd, Szabó Dániel, zenei illusztráció: Gáll Ágnes, Gnädig Kornélia, Lukács Szilárd, Szabó Dániel, fény és hangtechnika: Tóth László m.v., rendező: Kozsik Ildikó, osztályvezető tanár

 

június 5. szerda

•          12 óra – Hunyadi László Kamaraterem

Cimborák Bábszínház – Sepsiszentgyörgy

Janikovszky Éva: KIRE ÜTÖTT EZ A GYEREK? - kamasz monológ

 „Amíg kicsi voltam és okos és kedves és szép, mindig tudták, hogy kire hasonlítok (...) Amióta nagy vagyok és ütődött és nyegle és idétlen, csak ülnek és sóhajtoznak, hogy kire ütött ez a gyerek?”

Janikovszky Éva művei nélkül a felnőttek talán már régen elfelejtették volna, milyen érzés gyereknek lenni. Semmi esetre sem könnyű, mert a felnőttekkel nehéz szót érteni. Mindent agyon bonyolítanak és a gyerekek idegeire mennek rengeteg fölösleges kérdésükkel. Tudjuk, hogy a kamaszkor az emberi élet legszebb, de egyik legnehezebb korszaka. Az előadásban sorsközösséget vállalunk a kamasz gyerekkel, aki megelégeli a környezete ostoba elvárásait, és a jelent sokkal jobban el tudná képzelni, mint a jövőt – ha békén hagynák.

játsszák: Péntek Zsuzsa, Derzsi Tímea, Mezei Gabriela, Nagy Lázár József, Nagy Kopeczky Kálmán, dramaturg: Nagy Lázár Kincső, díszlet: Dávid Eszter, Péter Alpár, animáció: Dávid Eszter, plakát: Péter Alpár, zene: Ardeleanu Daniel, Kónya Ütő Bence, dalszövegek: Kónya Ütő Bence, rendező: Nagy Kopeczky Kálmán

•          15 óra – nagyszínpad

Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Bábművészet-szak

Urbán Gyula: MINDEN EGÉR SZERETI A SAJTOT

Az egérmese két ellenséges család humoros története, a két család két fiatal egerének története, akik feltétel nélkül és őszintén ragaszkodnak egymáshoz, ezért nem félnek meghozni a legnagyobb áldozatot sem, ami végül is mindent megváltoztat. A képlet ismerős. Hallottuk már ezerszer, most mégis valahogy másként, mással és mások mesélik el ezt az örökérvényű, a végletekig emberi, jelen esetben egéri történetet.  A commedia de l’arte és a bábszínészet határán mozgó előadás izgalmas újragondolása Shakespeare Romeo és Júlia -tragédiájának. A másságról és az elfogadásról beszél egy olyan stilizált, de könnyed és érthető formában, amely nem csak a gyerekek, de a felnőttek számára is élményt nyújthat.

szereplők: Gáll Ágnes, Gnädig Kornélia, Hanyecz Debelka Róbert, Lukács Szilárd, Szabó Dániel, Szőke Kavinszki András – II. éves magiszteri bábművészeti szakos hallgatók, Albert Zsuzsanna, Dávid Áron, Kádár Noémi, Mihály Csongor, Nagy Dóra, Szilasi Eszter Júlia, Szilvai Balázs  – II. éves bábszínész szakos hallgatók. Zenei vezető: Strausz Imre István, maszkok: Gavril Siriteanu, díszlettervező: László Ildikó és Lőrinczi Máthé Rozália, rendező: Lőrinczi Máthé Rozália

***

június 6. csütörtök

•          10 óra és 12 óra – Hunyadi László Kamaraterem

Szatmárnémeti Északi Színház – Harag György Társulat – Brighella Bábtagozat

A HÁROM KISMALAC ÉS A FARKASOK - Bábjáték

 

A két kisebbik malac alábecsüli ugyan ellenségük erejét, nagyobbik testvérük azonban furfanggal legyőzi a malacpecsenyére vágyó farkast. A kismalacok nagy bajba kerülnek, de szerencsére a mese végére ismét győzedelmeskedik a józan ész és a jó szándék. A hároméves kortól ajánlott előadás humorral, minimális szöveggel és sok zenével tűzdelt, izgalmas és rendkívül tanulságos.

szereplők: Bandura Tibor, Nagy Tamás, zene: Szatvári Csaba, báb- és díszlettervező: Bodor Judit, rendező: Bandura Emese

•          16 óra – Hunyadi László Kamaraterem

Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház – Marosvásárhely

ÁLLATKERT - csecsemőszínház

A csoda-állatkertben színes textil éptőkockákból kelnek életre a legkülönfélébb állatok. Miért kukorékol a kakas? Hova bújik a kisegér? Mit eszik a lúd? Ki lakik a tengerben? Ki ülhet fel a teve hátára? Megannyi izgalmas kérdés, amelyre maguk az állatok felelnek – gyerekmondókák, hangulatfestő tamburinütemek kíséretében. Az előadás végén a színpadra invitáljuk az apró nézőket.

szereplők: Deák Réka, Bonczidai Dezső, Fehér Csaba, rendező: Barabás Olga

•          17 óra – nagyszínpad nézőtere

Csíki Játékszín társulata

SEMMI - felolvasószínházi előadás és beszélgetés 14 éven felülieknek Gimesi Dóra adaptációja nyomán Janne Teller regényéből

 

június 7. péntek

•          10 óra és 12 óra – Hunyadi László Kamaraterem

Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház - Marosvásárhely

Urbán Gyula: A TENGERKÉK KUTYUS

Az előadás egy, a kék színe miatt, teljesen magányos kiskutyáról szól, aki nehezen tud beillaszkedni a világba mássága miatt, de aki mégis igaz barátokra talál a történet végére.

szereplők: Gönczy Katalin, Halmágyi Éva, Szélyes Andrea, Boncziday Dezső m.v., Molnár József, Szabó Dániel e.h.,  zeneszerző: Darvas Ferenc m.v., díszelt- és jelmeztervező: Hadházy Kata m.v., Rendező: URBÁN GYULA m.v.

június 8. szombat

•          10 óra és 12 óra – Hunyadi László Kamaraterem

Szigligeti Színház – Lilliput Társulat – Nagyvárad

Mosonyi Alíz: CSIPKERÓZSIKA

Mosonyi Aliz nem egyszerűen újrameséli a jól ismert történetet, hanem egy új mesét teremt. Az adaptáció főszereplője Zsuzsi, a királyi boszorka, aki amellett, hogy rendet rak a királyi udvarban, jóslással és varázslással is foglalkozik. Az előadásban a mesei szál az értő, felnőtt fülnek szánt humorral és utalással van kidíszítve. Családi színházat, családi előadást ígér a Lilliput Társulat.

szereplők: Stéfán Bodor Mária, Szentpéteri Lenke, Daróczi István, Lélek Sándor-Tibor, Németi Emese, Gnädig Kornélia, Hanyecz Debelka Róbert, díszlettervező: Grosschmid Erik, rendező: Bartal Kiss Rita

 

Kimaradt?