#MaradjOtthon és fogyassz virtuális kultúrát! Gyűjtjük a lehetőségeket

A vesztegzár idején folyamatosan frissülő cikkben gyűjtjük össze az élő közvetítéseket, ingyenessé tett archívumokat Erdélyből és a nagyvilágból.

Gyerekeknek szóló tartalmak

A marosvásárhelyi Ariel Színház minden hétköznap délután esti mesével várja a gyerekeket. A telefonról is könnyen elérhető hangarchívumban több mint tíz órányi meséből lehet válogatni. Az ifjúsági színház Facebook-oldalán illetve YouTube-csatornáján továbbra is rendszeresen elérhetővé tesz előadás-felvételeket.

A Gutenberg Kiadó és könyvesbolt csapata minden csütörtökön 17 órától online mesedélutánra hívja a gyerekeket, felolvasással, játékkal, kézműveskedéssel. Részletek itt.

Több száz hangoskönyv lett ingyenesen hallgatható az MTVA Archívumában számos kategóriában (mesék, kötelező és ajánlott olvasmányok, rádiójátékok), köztük olyan klasszikusok, mint A kőszívű ember fiai, az Ábel a rengetegben, A Pál utcai fiúk, a Mesék Mátyás királyról, A Kincses sziget, Robinson Crusoe, vagy a Tom Sawyer kalandjai

A kolozsvári Puck bábszínház magyar társulata hétfőn és szerdán 12 órakor jelentkezik a társulat Facebook-oldalán, a közvetítések 100 percig lesznek elérhetőek, szombaton és vasárnap megismétlik őket. A heti programot rendszeresen közzéteszik a bábszínház honlapján is.

Magyarországi színészek a kötelező irodalmi tananyagból olvasnak fel részleteket.

A bukaresti George Enescu Filharmónia Clasic e fantastic című oktatókoncert-sorozatát teszi közzé március 19-től. Egy-egy előadás két napig lesz elérhető.

Március 21-től (bábszínházi világnap) szombatonként délelőtt a gyerekek, este a felnőttek számára tesz közzé egy-egy korábbi produkciót Youtube-csatornáján a Budapest Bábszínház. Az első közvetítés szombaton 11 órakor (magyarországi idő szerint!) Jeli Viktória és Tasnádi István Rozi az égen című előadása lesz, amelyet 2010-ben mutatott be a Budapest Bábszínház Tengely Gábor rendezésében.

Online animációs műhely-sorozatot indít egy kolozsvári stúdió: négy egyszerű lépésben készíthetnek saját stop motion animációt akár már a négy évesek is. Részletek itt.

Szabadon hozzáférhető adatbázisok

A járvány miatt feje tetejére állt világ helyzetén könnyítene a FolkOtthon Facebook-oldal és Youtube-csatorna, amelyen hetente több néptáncot és népdalt oktató videót tesznek közzé. Az április elején indult kezdeményezésről Varga Zoltán László kalotaszegi néptánc-oktató, a Méra Világzenei Csűrfesztivál egyik főszervezője számolt be a Maszolnak.

Áprilisban a szatmárnémeti Harag György Társulat több nagy sikerű előadása is felkerül a Youtube-ra. Elsőként április 3-án 19 órától lesz látható a Semmit se bánok, Székely Csaba darabja Lendvai Zoltán rendezésében.

Ingyenesen hozzáférhetővé tette 307 dokumentumfilmet tartalmazó adatbázisát a világ egyik legnagyobb dokumentumfilm-fesztiválja, az Amszterdami Nemzetközi Dokumentumfilm-fesztivál (IDFA). Szerepel benne például Florin Iepan „dekrétum-gyerekekről” szóló filmje, és két magyar alkotás is, Szirmai Márton A süllyedő falu, valamint Ruszkai Nóra Boglárka című munkája.

Április 23-ig ingyenesen hozzáférhető a https://www.szaktars.hu/ adatbázis, amelyen 12 magyarországi szakkönyvkiadó termékei érhetőek el. 

A nagyváradi Szigligeti Színház több előadás felvételét osztja meg közösségi oldalain, ezek a színházi kényszerszünet idejére elérhetőek maradnak. Emellett március 23-ától kezdődően online regényfolyamot indít, amelynek keretében a Szigligeti Társulat művészei a magyar kabaré megteremtője, Nagy Endre alkotásának, az Egy város regényének fejezeteit olvassák fel. A regény a századelős Nagyvárad pezsgő kulturális életét eleveníti fel, és részletesen beszél azokról a boldog békeidőkről, amelyben Ady Endre, Krúdy Gyula és Juhász Gyula sétálgattak a város utcáin. A színművészek által készített videókat minden hétköznap 19 órától teszik közzé a színház Facebook-oldalán és Youtube-csatornáján. A projektet Novák Eszter koordinálja, és Kardos M. Róbert, Dimény Levente, Firtos Edit, Fodor Réka, Tasnádi-Sáhy Noémi, Kiss Csaba, Szotyori József, Csatlós Lóránt és Hunyadi István olvasnak fel.

Április 16-ig ingyenesen böngészhető a két évszázad magyar újságait, folyóiratait tartalmazó Arcanum Digitális Tudománytár.

Ingyenesen böngészhető a Digitéka - Erdélyi Digitális Tudománytár is, amelyből mi is rendszeresen ajánlunk olvasnivalót.

Az elmúlt hatvan év legnépszerűbb műsoraiból készült több százas válogatást tesz szabadon hozzáférhetővé a magyar közmédia az M3.hu oldalon. Az elérhető tartalmak száma hétről hétre folyamatosan bővül, ígérik.

A budapesti Művészetek Palotája 80 HD-minőségű koncertfelvételt és több mint 40 irodalmi est felvételét teszi közzé online

Határozatlan ideig a virtuális térbe költözik a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM), amely folyamatosan frissülő digitális tartalmakkal teszi továbbra is láthatóvá kiállításait és gyűjteményeinek anyagait. A Choli Daróczi József emlékére rendezett, Isten homorú arcán című kiállításuk már online nyílt meg, de bejárhatóvá tették a honlapon a Szabó Magda 100. születésnapja alkalmából készült Annyi titkom maradt... című kiállítást, valamint az Önarckép Álarcokban című Arany Jánosnak szentelt tárlatot is.

Több színész otthonról tartja a kapcsolatot a közönséggel a vesztegzár idején. YouTube-csatornát indított Oana Pellea színésznő is, felolvas a követőinek.

Szilágyi N. Sándor nyelvészprofesszor Szimpatikus embertudomány című online előadás-sorozatát ajánlja. A 14 előadás eredetileg harmadéves bölcsészhallgatóknak szólt, de az előadó szerint „mindegy, ki mit tanult vagy nem tanult eddig, mert elég érthető mindenki számára”.

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának YouTube-csatornáján elérhető archív felvételek:

  • Székely Csaba: Bányavirág (2011. október 9.) és Bányavakság (2012. szeptember 23.), r. Sebestyén Aba
  • Kiss Csaba: Hazatérés Dániába, r. Kiss Csaba, bemutató: 2019. Ápr. 26. – három kamerás felvétel, RO sub ⑭
  • Horace McCoy: A lovakat lelövik, ugye?, r. Mădălin Hîncu, bemutató: 2018. Okt. 13. – három kamerás felvétel, RO sub ⑭
  • Agatha Christie: A láthatatlan hóhér ...és már senki sem!, r. Gáspárik Attila, bemutató: 2018. Dec. 31. – három kamerás felvétel ⑫
  • Moliere/Bodolay: Le misanthrope – Az új embergyűlölő, r. Bodolay, bemutató: 2018. máj. 11. – egy kamerás felvétel ⑭
  • Tamási Áron: Tündöklő Jeromos, r. Török Viola, bemutató: 2019. Dec. 5. – egy kamerás felvétel ⑫
  • Henrik Ibsen: Hedda Gabler, r. Keresztes Attila, bemutató: 2017. Dec. 1. – három kamerás felvétel ⑭
  • Martin McDonagh: A kripli, r. Rareș Budileanu, bemutató 2017. Márc. 9. – három kamerás felvétel ⑫
  • Sütő András: Egy lócsiszár virágvasárnapja, r. Sebestyén Aba, bemutató: 2017. Okt. 31. – egy kamerás felvétel ⑫
  • William Golding – Nigel Williams: A legyek ura, r. Vidovszky György, bemutató: 2018. Ápr. 14. – három kamerás felvétel ⑫
  • Bartis Attila: Rendezés, r. Bartis Attila, bemutató: 2016. Jan. 30. – három kamerás felvétel ⑭
  • Makszim Gorkij: Mélyben (Éjjeli menedékhely), r. Keresztes Attila, bemutató: 2013. Márc. 16. – három kamerás felvétel ⑯
  • Pierre Beaumarchais: Figaro, r. Keresztes Attila, bemutató: 2014. Ápr. 30. – három kamerás felvétel ⑭
  • Moliere: Tartuffe, r. Keresztes Attila, bemutató: 2015. Ápr. 26. – három kamerás felvétel ⑯
  • Jon Fosse: Szép, r. Adi Iclenzan, bemutató: 2017. Jan. 11. – három kamerás felvétel, ENG sub ⑫
  • ​Cristine Linderknecht: Stresszfaktor_15, r. Csáki Csilla, 2016. Szept. 23. – három kamerás felvétel ⑫ 

90 magyar filmet tett ingyenesen hozzáférhetővé a Nemzeti Filmintézet. Részletek itt.

Adott időpontban elérhető tartalmak

A székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház áprilisban indítja el online előadássorozatát Tomcsa estek - csütörtök.8 címmel. Ebben a hónapban április 9-étől kezdődően minden csütörtökön a teátrum egy-egy kedvelt, a nézők által is kért előadás fevételét teszik közzé egyszeri alkalommal a színház Facebook-oldalán:

  • Április 9. Miro Gavran: Fagyi (r. Barabás Árpád)
  • Április 16. Terméketlen szépség (Andrea Gavriliu)
  • Április 23. Moravecz Levente: Nem lesz reggel, Fred!  
  • Április 30. Thornton Wilder: A mi kis városunk (r. Vladimir Anton)

A gyergyószentmiklósi Figura (szín)házimozit indít a színházi világnap apropóján péntektől. Elsőként a Három nővér című előadás felvétele lesz elérhető a közönség számára március 27-29. között, mindhárom nap 19 órától kezdődően.

A Csíki Játékszín március 27-én a színházi világnap alkalmából a Caragiale Megtorlás című művéből készült előadását közvetíti (r.Tóth Árpád), és minden pénteken este héttől újabb előadással jelentkeznek. 

Erdélyi előadókkal bővül a magyarországi Maradj Otthon! online fesztivál. Részletek a kezdeményezésről itt.

A Kolozsvári Állami Magyar Színház a március 27-i nemzetközi színházi világnapon kezdi a közvetítéseket a Facebook-oldalán, ahol a felvételek 24 órán át lesznek elérhetőek. Az első kettő: pénteken, március 27-én este nyolc órától Giacomo Puccini: Gianni Schicchi (2007, r. Silviu Purcărete) szombaton, március 28-án, szintén nyolctól Molière: A mizantróp (2000, r. Tompa Gábor).

A Kolozsvári Magyar Opera YouTube-csatornáján közvetít előadásfelvételeket március 26-tól. Az elsőt csütörtök este fél héttől teszik közzé, ez a Traviata lesz, Miklósa Erikával és Pataki Adorjánnal a főszerepekben.

A járvány miatt elmaradt budapesti Friss Hús rövidfilmfesztivál március 23. és 29. között naponta tesz közzé rövidfilmeket a honlapján és Facebook-oldalán.

Bár a nyilvánosság számára nem tart nyitva, a közönség online szórakoztatásáról továbbra is gondoskodik a zárt ajtók mögött működő A38 Hajó: a budapesti kulturális központ jelenleg stúdióként működik tovább, streamkoncerteket szervez és YouTube-on közzétett koncertfelvételekkel jelentkezik.

A Háromszék Táncegyüttes heti kétszer jelentkezik újabb előadásfelvétellel a Facebook-oldalán a következő program szerint: 

  • Március 24. , 19 óra
    Erdélyi menyegző (rendező-koreográfus: Mihályi Gábor/ 2015-2016-as évad)
  • Március 28. , 19 óra
    Hol jársz, hová mész? (rendező-koreográfus: Ivácson László/ 2007-2008-as évad)
  • Március 31. , 19 óra
    Száz évig - Fodor Sándor „Netti” emlékére (rendező-koreográfus: Könczei Árpád/ 2010-2011-es évad)
  • Április 4. , 19 óra
    A Maszkura (rendező-koreográfus: Ivácson László/ 2011-2012-es évad)
  • Április 7. , 19 óra
    Csillagösvény népe (rendező-koreográfus: Orza Calin/ 2017-2018-as évad)

Március 24-én 19 órai kezdettel kerül fel a Harag György Társulat Youtube-csatornájára a Bocsárdi László által rendezett Tévedések vígjátéka című előadás felvétele.

A Kolozsvári Román Nemzeti Opera minden kedden és pénteken este hattól 20 órára közzéteszi egy-egy előadásának felvételeket az www.operacluj.ro oldalon, a következő órarend szerint.

  • Március 20., péntek: Zorba (M. Theodorakis / L. Massine)
  • Március 24., kedd: Szerelmi bájital (G. Donizetti)
  • Március 27., péntek: Macbeth (G. Verdi)
  • Március 31., kedd: La Traviata (G. Verdi)
  • Április 3., péntek: Pillangókisasszony (G. Puccini)
  • Április 7., kedd: Hattyúk tava (Csajkovszkij)
  • Április 10., péntek: Turandot (G. Puccini)
  • Április 14., kedd: Bohémélet (G. Puccini)
  • Április 17., péntek: Rekviem (Verdi)
  • Április 21., kedd: Rigoletto (Verdi)

A bukaresti Enescu Fesztivál március 18-tól, szerdától tesz közzé koncertfelvételeket archívumából négy-négy napra a honlapján. Az első előadás fellépői a Maggio Musicale Fiorentino zenekar és korus Fabio Luisi karmester vezetésével, műsoron Verdi Rekviemje. A további műsor a fesztivál honlapján böngészhető. 

A Budapesti Fesztiválzenekar Karanténesteket tart, próbatermükből közvetítenek kamarakoncerteket minden nap. Oldalukon lehetőség van a zenészek támogatására.

A Iași-i Nemzeti Román Opera március 21-én, szombaton 18:30-tól Donizetti Lammermóri Lucia című operáját közvetíti felvételről a honlapján.

A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház „válságrepertoárja” az elmúlt két évtized díjnyertes és a közönség körében népszerű előadások felvételeiből áll, ezeket minden szerdán és vasárnap 20 órától teszik közzé a Facebookon egyelőre április végéig a következő program szerint:

  • Március 22. – Euripidész: Alkésztisz (r. Bocsárdi László, 1997/1998)
  • Március 25. – Moliére: Don Juan (r. Barabás Olga, 1997/1998)
  • Március 27. – A Színházi Világnap alkalmából: W. Shakespeare: Hamlet (rendező: Bocsárdi László, 2013/2014)
  • Március 29. – Federico Garcia Lorca: Vérnász (r. Bocsárdi László, a Háromszék Táncegyüttessel közös produkció, 1999/2000)
  • Április 1. – W. Shakespeare: Romeo és Júlia (r. Bocsárdi László, 2002/2003)
  • Április 5. – Szophoklész: Antigoné (r. Bocsárdi László, 2003/2004)
  • Április 8. – W. Shakespeare: Othello, a velencei mór (r. Bocsárdi László, 2004/2005)
  • Április 12. – Samuel Beckett: Godot-ra várva (r. Tompa Gábor, 2005/2006)
  • Április 15. – John Millington Synge: A nyugati világ bajnoka (r. Bocsárdi László, 2005/2006)
  • Április 19. – Kálmán-Békeffi-Kellér: A csárdáskirálynő (r. Keresztes Attila, 2005/2006)
  • Április 22. – Pozsgai-Pinczés-Apostolache: Diploma után (r. Pinczés István, 2006/2007)
  • Április 26. – Witold Gombrowicz: Yvonne, burgundi hercegnő (r. Bocsárdi László, 2007/2008)
  • Április 29. – Pierre Beaumarchais: Figaro házassága (r. Zakariás Zalán – a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Házzal közös produkció, 2008/2009)

Március 31-ig érhető el a Szegedi Nemzeti Színház YouTube-csatornáján William Shakespeare Szentivánéji álom című vígjátéka Horgas Ádám rendezésében.

Fizetős online tartalmak (a nagy streamingcsatornákon túl)

A romániai Bad Unicorn filmforgalmazó nyolc filmet tesz elérhetővé portfóliójából: Testről és lélekről (r. Enyedi Ildikó), God's Own Country (r. Francis Lee), L'atelier (r. Laurent Cantet), Dovlatov (r. Alexey German Jr), Utøya: July 22 (r. Erik Poppe), The Guilty (r. Gustav Möller), Birds of Passage (r. Cristina Gallego, Ciro Guerra), Amanda (r. Mikhaël Hers). A filmeket 3 dollárért lehet megnézni, egy-egy „belépő” három napra érvényes. 

A Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) 2019-ben indította el online VOD-csatornáját. A TIFFUnlimited most többek között olasz filmeket ajánl, hogy ezzel is szolidaritását fejezze ki a koronavírus olaszországi elszenvedőivel. Az oldalra egy hónapra 5 euró + ÁFA az előfizetés, de két hétig ingyenesen kipróbálható.

A bukaresti unteatru az első a független színházak közül, amelyik az online fizetős előadásokkal kísérletezik. Facebook-oldalukon, privát élő közvetítésben játszanak, amelyre jegyet lehet váltani.

A KineDok oldalán kreatív közép-kelet-európai filmek nézhetőek meg 2,5 euróért. Magyarország területén 20 film ingyenesen látható a rendkívüli helyzetre való tekintettel. Részletek itt.

Kapcsolódók

Kimaradt?