Marosvásárhelyi filmes legenda hagyatékából nyílik kiállítás

Vadászrepülőből kiszerelt kamerával tanult filmezni, és generációkkal kedveltette meg a filmezést Marosvásárhelyen 1950 és 1989 között Schnedarek Ervin. A legendás filmes hagyatékát az Erdélyi Audiovizuális Archívum dolgozta fel, és a Maros Megyei Múzeummal közösen kiállítás keretében mutatja be.

A szervezők közleménye szerint a Kamera, forog! Schnedarek Ervin és a keskenyfilmezés Marosvásárhelyen 1950 és 1989 között című kiállítás augusztus 29-én, csütörtökön este hatkor nyílik a marosvásárhelyi Kultúrpalota második emeleti kiállítóterében. A szervezők a Mozigépész Iskola, a Pionírház és a Szakszervezetek Háza történetét göngyölítették fel az oral history módszerével. A kiállítás fotókkal, filmkészítéshez kapcsolódó tárgyakkal és filmes válogatással mutatja be, hogy mit jelentett amatőr filmesnek lenni a szocializmusban, majd hogyan lehetett vállalkozóként filmet készíteni az átalakuló társadalmi struktúrában.Schnedarek Ervin (1920–2008) önerőből, autodidakta módon tanult meg filmet készíteni az 1950-es években a Marosvásárhely Autonóm Tartomány idején működő Mozigépész Szakiskola tanáraként. Később a Pionírok Házában és a Szakszervezetek Művelődési Házában vezetett filmkört, amely a fotókörhöz hasonlóan sikeres volt, olvasható az Erdélyi Audiovizuális Archívum Facebook-oldalán.

A filmklub lehetőséget adott kipróbálni a keskenyfilmes technikákat (8mm és 16 mm), pótolta a korban hiányos filmes képzést, és nem utolsó sorban szocializációs lehetőséget biztosított. A kiváló pedagógiai és szervezőkészséggel rendelkező Schnedarek Ervin a rendszerváltást követően saját filmgyártó céget hozott létre, a Studio 7-et, a keskenyfilmet pedig felváltotta a videó.

A kiállítás kurátora Blos-Jáni Melinda, megszervezésében közreműködött Dózsa Endre, Mira Marincaș, Molnár Ferenc, Németh Szabolcs Előd, Orbán János, Tóth Orsolya, Török Ádám és Újvári Dorottya. Pénteken és szombaton az érdeklődők két vetítéssel egybekötött beszélgetésen vehetnek részt a Kultúrpalota kistermében: augusztus 30-án, pénteken 17 órától a Pionírház filmköréről mesél Toró Annamária, Haáz Sándor és Puskai Sarolta, augusztus 31-én, szombaton 17 órától pedig a Szakszervezetek filmklubjáról mesél és néhány akkori alkotását 16 mm-es filmről vetíti Miholcsa Gyula.

A kiállítás megszervezésében az Erdélyi Audiovizuális Archívum partnere a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Kolozsvári Kara és a resicabányai Amatőr Filmes Múzeum (Muzeul Cineastului Amator), támogatói a Communitas Alapítvány és a Bethlen Gábor Alap.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?