Megalakult az RMDSZ Örökségünk Őrei Erdélyi Hálózata

Az RMDSZ által meghirdetett Kós Károly-Bethlen Gábor emlékév szellemében, Marosillyén, Bethlen Gábor erdélyi fejedelem szülőházában vasárnap megalakult az Örökségünk Őrei Erdélyi Hálózata. Az alakuló ülésén 9 megye képviseltette magát: Krassó-Szörény, Szeben, Maros, Hargita, Fehér, Szilágy, Brassó, Temes és Hunyad.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség 2012-ben indította útjára a Szórvány cselekvési terv részét képező „Örökségünk őrei - Fogadj örökbe egy műemléket” programot, amelynek célja: a szórványban elő magyar közösségek identitástudatának megőrzése, a közösségi élet helyszíneinek biztosítása, az összetartozás érzésének kialakítása és fenntartása, épített örökségünk védelme, ápolása által – nyilatkozta Hegedüs Csilla.

Az RMDSZ kultúráért felelős főtitkárhelyettese elmondta: az elmúlt egy évben Brassó, Hunyad, Szeben és Temes megyében összesen tíz műemléket „fogadtak örökbe” a helyi közösségek. „A medgyesi Báthory István Általános Iskola, a brassói Áprily Lajos Főgimnázium, a temesvári Bartók Béla Elméleti Líceum, valamint a hunyadi Téglás Gábor Elméleti Líceum diákjai az örökbefogadott magyar műemlékek igazi őreivé váltak, számtalan oktatási, kulturális és figyelemfelkeltő programot szerveztek az elmúlt évben” – mondta Hegedüs.

A főtitkárhelyettes szerint a fiatalok lelkesedésének köszönhető, hogy az általuk őrzött épületek visszakerültek a köztudatba, tíz különböző helyszínen közösségi tevékenységek zajlanak, akik bebizonyították, hogy  egy örökbefogadott műemlék igazi magyarság-szigetként működhet, ahol egymással találkoznak, megismerkedhetnek a magyar emberek, ahol együtt dolgozhatnak, tervezhetnek.

Hegedüs Csilla meggyőződését fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy együttműködve, csapatmunkával, egymás ötleteiből tanulva az örökbefogadó közösségek megőrzik lelkesedésüket, továbbra is eleget tesznek felvállalt szerepüknek és példát véve tőlük más magyar szórványközösségek is élnek a program által nyújtott lehetőséggel, hozzájárulva ezáltal az életerős, szülőföldjén otthont teremtő szórványmagyarság közösségépítő  erőfeszítéseihez.

Munkájuk iránti elismerésünk jeléül az „örökbefogadó” tanintézmények képviselői - a medgyesi Báthory István Általános Iskola, a brassói Áprily Lajos Főgimnázium, a temesvári Bartók Béla Elméleti Líceum, valamint a hunyadi Téglás Gábor Elméleti Líceum – emlékplakettet vehettek át Hegedüs Csillától, az RMDSZ kulturális főtitkár-helyettesétől és Winkler Gyula európai parlamenti képviselőtől.

Kimaradt?