A szexualitás ébredéséről mutatnak be fizikai színházi előadást Szatmáron

Frank Wedekind A tavasz ébredése című művéből rendez fizikai színházi előadást Györfi Csaba a szatmári Harag György Társulattal. A bemutató szombaton 19 órakor lesz a Szakszervezetek Művelődési Házának színpadán, színpadi nézőtérrel, közölte a színház.

A darabot már az elmúlt évadban szerették volna bemutatni. „Bár sokféle anyagi és szervezési nehézség merült fel, nem mondtunk le a projektről, és úgy gondolom, nagyon helyesen tettük, mert egy valóban izgalmas, a korábbiaktól egészen eltérű stílusú és szerkezetű előadás jött létre, amivel egy kicsit másfajta színházcsinálási módszert mutatunk meg a szatmári közönségnek” – nyilatkozta a készülő előadásról Bessenyei Gedő István társulatigazgató.Györfi Csaba rendező-koreográfus korábban már több ízben dolgozott a szatmári társulattal mint koreográfus és tréner, ezt a munkát is hosszas és elmélyült tréningezéssel alapozta meg, mondta az igazgató. A fiatal közönséget megcélzó előadást színházi csemegének szánják: „az alkotók őszintén beszélnek máig gyakran tabusított jelenségekről, az érzéki, szexuális ébredés kamaszkori állapotairól, illetve ezek ütközéséről a felnőttek sokszor kevéssé empatikus, ítélkező és elnyomó, vagy merev és büntetés-centrikus társadalmi normáival” – fogalmazott Bessenyei Gedő István.„A Harag György Társulattól érkezett a felkérés a közös munkára, hogy egy mozgás alapú előadást készítsünk – ennek kapcsán találtam rá A tavasz ébredése című darabra, ami a test felfedezéséről, a szexualitásról szól. Úgy gondoltam, hogy a tematika jól illene egy fizikai színházi előadáshoz. Régóta kísérletezek a fizikai színházzal, mely a testet használja fel, hogy különböző állapotokat megfogalmazzon és ezekben az állapotokban szólaljon meg a szöveg” – mondta Györfi Csaba rendező-koreográfus.

Az előadás beharangozója: Wedekind gyermektragédiájában minden szereplő mintha előre tudná a sorsát, mintha ők maguk irányítanák életüket és saját akaratukból járnák be azt az utat, ami nekik ki lett jelölve. Előrevetítik saját negatív előjelű sorsukat, mégsem dolgoznak ellene, hanem haladnak az úton előre. A szereplők hétköznapi hősök, akik már elvesztek vagy veszendőben vannak zűrzavaros élet-ösvényeken, tapasztalni, érezni és érteni vágyó fiatalok, akiket nem hallgat meg senki. Ezek a kamaszok reménykednek, vágyakoznak, kutatnak, felfedeznek, felismernek, de hiába kérnek segítséget, magukra maradnak az őszinteségükkel. E lázadó fiatalok a saját értékrendjük tükrében cselekednek, a társadalmi normáknak pedig nem tudnak megfelelni. Milyen is ez a társadalmi rend? Mit adhat a család, mint rendszer, mi az egészséges kontrol a gyerekre nézve? Hogyan hat a fiatalokra a merev oktatási rendszer? Mit ad és ezzel egyidőben mit vesz el?

Az előadásban Bogár Barbara, Budizsa Evelin, Frumen Gergő, Gál Ágnes, Gedő Zsolt m.v., Laczkó Tekla, Moldován Blanka, Orbán Zsolt és Poszet Nándor szerepel, koreográfusai Györfi Csaba és Tőkés Imola m. v., díszlet- és jelmeztervezője Cs. Kiss Zsuzsanna m.v., dramaturgja Czvikker Katalin m. v., ügyelője és súgója Szabó Ritta. A produkcióban hallható zenei montázs Moldován Blanka munkája.

Az előadásra jegyek válthatók az Északi Színház Horea utcai jegyirodájában, munkanapokon 10 és 17, szombaton 10 és 13 óra között, illetve egy órával az előadás előtt a helyszínen, illetve online.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?