Kájoni János-díjat adtak át Csíkszeredában a Magyar Nyelv napja alkalmából

Dr. Balázs Lajos néprajzkutatót, Mirk László tanárt és Cseke Gábor írót díjazta a Magyar Nyelv Napja alkalmából Hargita Megye Tanácsa. A kitüntetéseket a Kájoni János Megyei Könyvtárban vehették át november 16-án Borboly Csabától, Hargita Megye Tanácsának elnökétől.

A Kájoni-János díjat a kulturális élet, az irodalom, a művészetek terén kiemelkedő színvonalú tevékenységet, illetve a közművelődésben hosszú időn keresztül maradandó értékeket teremtő, kimagasló munkát végző személyeknek ítélik oda.

Dr. Balázs Lajos Csíkszentdomokos átmeneti, sorsfordító szokásait bemutató szokásmonográfiáit a néprajztudomány egyedülálló munkaként tartja számon, amelyet az eseményen is bemutattak. Néprajzi kutatásainak következtetései az egész magyarságra vonatkoztathatóak. Munkájának részét képezi a tudományosság kiteljesedése, a szokásokhoz kapcsolódó szavak mentése és közkinccsé tétele.

Mirk László laudációjában megemlítették művelődésszerzői, újságírói, szerkesztői munkásságát, tanulmányait a hagyományos paraszti népéletről, amellyel hozzájárult a közoktatás fejlődéséhez és az anyanyelvű örökség megtartásához.Cseke Gábor életének 75. évében is dolgozik, szerkeszt, rendszerez, elemez, alkot. Köteteinek száma közelít az ötvenhez: próza, vers, riport és műfordítás kategóriákban egyaránt. Rendkívül aktív, igyekszik minden kulturális eseményen részt venni, tevékenysége sokirányú és szerteágazó. Következetes munkájának köszönhetően kortárs hazai írók művei kerülhettek fel a világhálóra.

Az ünnepi programot zenés előadás tette színesebbé, illetve bemutatták Váradi Pál Péter és Lőwey Lilla két fotóalbumát is, a Bihar-hegység – A Király-hágótól a Bihar-hágóig, illetve az Erdély-sorozat új darabját, Kemény János – a marosvécsi mecénás – Az Erdélyi Helikon alapítója címmel.

Kapcsolódók

Kimaradt?