Vulkánkitörés után cunami csapott le Tonga szigetére

Méteres hullámokkal járó szökőár csapott le a Csendes-óceánon fekvő Tonga szigetére helyi idő szerint szombat este. A cunamit egy hatalmas tenger alatti vulkán kitörése okozta.

A vulkánból olyan hangosan törtek fel a gázok, hogy még a 800 kilométerre lévő Fidzsi-szigetek fővárosából is „mennydörgésszerű robajról” számoltak be az ott lakók – jelentette a BBC World honlapja.

A szökőárhoz a Hunga-Tonga-Hunga-Ha’apai vulkán kitörése vezetett. A tongai média hamuesőről, vízzel elárasztott házakról, áramkimaradásokról és a telekommunikációs összeköttetések megszakadásáról számolt be. A tongai geológiai szolgálat arról számolt be, hogy a vulkánból kiáramló füst- és hamufelhők mintegy 20 kilométer magasra nyúltak az égbe.

A közösségi oldalakon megosztott felvételek szerint az árhullámok elöntötték a part menti területeket. Áldozatokról és károkról egyelőre nem tudni.

Egy helyi asszony, Mere Taufa a Stuff.co.nz új-zélandi hírportálnak elmondta, hogy a kitörés akkor történt, amikor a családja épp vacsorához készült. A nő öccse azt hitte, hogy bombák robbantak a közelben. „Mindenhonnan sikolyokat lehetett hallani, az emberek segítségért kiáltoztak és azt kiabálták, hogy mindenki menjen magasabbra” – mondta az asszonyt.

„Az ösztöneim rögtön azt súgták, hogy húzódjak az asztal alá. Felkaptam a kishúgomat, és kiáltozni kezdtem a szüleimnek és a többieknek a házban, hogy tegyék ugyanezt” – tette hozzá az asszony nagyobbik fia.

Az első, mintegy 8 percig tartó vulkánkitörés olyan heves volt, hogy a több mint 800 kilométerre lévő Fidzsi-szigetek fővárosában, Suvában élők is „hangos mennydörgésnek” hallották. A fidzsi kormány szökőárriadót rendelt el, és evakuációs központokat nyitott meg az alacsonyan fekvő part menti területeken. Vanuatu szigetén hasonló figyelmeztetést adtak ki.

A tűzhányó robaját állítólag az onnan 2000 kilométerre fekvő Új-Zélandon is hallani lehetett.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?