banner_ImRoxvBN_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_3UKEdCdT_webbanner_300x250.gif

Veszélyben a mászószezon, a Mount Everestre is elért a koronavírus

A nepáli kormány tagadja a pozitív eseteket, mert egy himalájai gócpont könnyen az expedíciók beszüntetésével járhat, ami hatalmas bevételkiesést jelentene az országnak.

Alaptábor a Himaláján | Néhai Török Zsolt hegymászó archívumábólDél-Ázsiát továbbra sem kíméli a járvány, az Indiával szomszédos országok között pedig Nepálban a legmagasabb a vírusfertőzés aránya. A Himalája lábánál fekvő állam regisztrált eseteinek száma 360 ezer, az elhunytaké három és félezer, a „láthatatlan ellenség” pedig már az Everest alaptáborában tartózkodókat is megkörnyékezte. Nem kizárt, hogy egy komolyabb járványkitörés van készülőben a „nyolcezresek” alján.

A magashegyi ország számára azért is különösen kényes téma a fertőzöttek száma, mivel a kormány számára a külföldi hegymászók jelentik a fő bevételi forrást, egy tavalyihoz hasonló vesztegzár pedig óriási anyagi kiesést jelentene.

Brit sajtóértesülések alapján 17 koronavírus-gyanús esetről kaptak jelentést a katmandui kórházak, amelyek esetében a kivizsgálás egytől egyig pozitív eredménnyel végződött. A nepáli kormány tagadja, hogy ezekről tudomása lenne, aggodalma pedig nő, hiszen egy himalájai gócpont könnyen az expedíciók beszüntetésével járhat. A nepáli idegenforgalmi minisztérium részéről azt közölték, hogy nem igazak a pozitív esetekkel kapcsolatos híresztelések az alaptáborból.

Ennek ellentmond a majdnem ötezer méteres magasságban orvosi rendelőt működtető Himalája Mentőszövetség jelentése, mely szerint valóban kezelést kapnak a hegymászók. Prakash Kharel, az alaptábor orvosa elmondta, hogy a koronavírus-szerű tünetek, például a tartós köhögés és láz egyre inkább felüti a fejét. „Szinte az összes hegymászó köhögési rohamokkal küszködik, itt azonban más tünetekkel küzdő embereket is láthatunk. Gondoskodnunk kell arról, hogy ők elzárva maradjanak” – közölte.

A katmandui Ciwec magánklinika munkatársa, Astha Pant is megerősítette a pozitív eseteket: „Voltak betegek, akiket az Everestről hoztak hozzánk. Jelenleg nem oszthatunk meg bővebb információt a számukkal kapcsolatban.”

Erlend Ness norvég hegymászó nem titkolta, hogy a múlt hónapban Katmandu két különböző kórházában háromszor is kimutatták nála a vírust.

A nepáli kormány április 26-ig 394 mászóengedélyt adott ki erre az idényre. Ez több mint 1500 embert jelentene egyszerre a hegyen, mászókat és kisegítőket egyaránt. A magashegyi akklimatizációs zóna legnagyobb problémáját a tesztelőpont hiánya jelenti, amelynek felállítását a nepáli kormány egyelőre nem engedélyezte.

Kapcsolódók

Kimaradt?