Varga Csaba 3-as és 4-es táborát is kiépítené a Mount Everesten

Fotó: Facebook/Kalifa Alpin CsapatMászótárs nélkül, magabiztosan és gyorsan indult el második akklimatizációs körére a nagyváradi Varga Csaba, aki első magyarként mászná meg „tisztán”, vagyis oxigénpalack és magashegyi teherhordozók nélkül a Mount Everestet.
 

A Kalifa Alpin Csapat tájékoztatása szerint Varga Csaba május 4-én indult el második akklimatizációs körére a Mount Everesten. A nagyváradi hegymászó azért döntött úgy, nem várakozik tovább az alaptáborban, mert pár napon belül „dugó” alakulhat ki az útvonalon, amikor a kereskedelmi mászók és serpáik is elindulnak felfelé. 

„Rá jellemző módon Csaba ismét mászótárs nélkül, magabiztosan, gyorsan (és épségben) kelt át a Khumbu-jégesésen, illetve ezúttal nem pihent meg az egyes táborban, egyből a kettesig ment (6500 méter), ott tölti a mai éjszakát. A terv szerint holnap kimássza az 1100 méteres, meredek, kemény kék jéggel borított Lhoce-jégfalat, ami a második akklimatizációs kör kulcsszakasza – a 3-as tábort 7200 méteren építi majd ki, a jégfal fölött. A hármas táborban összesen 2 éjszakát tervez eltölteni és célja, hogy elérjen az úgynevezett Déli-nyereg (4-es tábor) 7950 méteres magasságáig. Ez már a halálzóna kapuja, majdnem egy kisebb 8000-es hegy magasságának felel meg (a Sisapangma 8027 méter magas).” – írja tájékoztatásában a Kalifa Alpin Csapat.

Mint fogalmaznak, nemzetközi tapasztalatok szerint a „tiszta” mászást képviselő, vagyis teljesítményfokozó pótlólagos oxigént és magashegyi teherhordók segítségét sem használó alpinisták számára a 8000-eseken a gyorsaság a kulcs, ez pedig fokozottan igaz az Everestre, amely 8849 méteres magasságával több, mint 200 méterrel haladja meg az őt követő K2-t is, ami egészen elképesztő, ha belegondolunk, hogy a halálzónában még 849 métert kell megtennie a mászónak. Mivel itt valóban a sokat hangozatott versenyfutás zajlik az idővel, az járhat sikerrel, aki megfelelőképpen akklimatizálódva, de minél rövidebb idő alatt tudja maga mögött az akklimatizációs köröket és a csúcsmászás során nagy erőtartalékot tud mozgósítani, hogy legyűrje ezt a 849 métert a halálzónában, amelynek minden egyes centiméteréért keményen meg kell küzdenie.

Amennyiben a második akklimatizációs kör rendben lezajlik, Csaba visszatér az alaptáborba és néhány nap pihenő után akár a csúcstámadás mellett is dönthet.

A „Tisztán” Magyar Everest Expedíció 2021 célja, hogy Varga Csaba első magyarként, teljesítményfokozók (teljesítménynövelő szerek és pótlólagos oxigén) nélkül, „tisztán” mássza meg a 8849 méter magas Mount Everestet. Emellett az alpinista önállóan, magashegyi teherhordók segítsége nélkül mozog a hegyen, a felszereléseit is saját erőből juttatja fel a magaslati táborokba. 

Kapcsolódók

Kimaradt?