banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Tiltakozási hullám Kanadában, több tízezer kamionos indult a fővárosba

Több ezren tiltakoztak a járványügyi korlátozások ellen a kanadai fővárosban. A tiltakozási hullám azután robbant ki, hogy január közepén élebe lépett az a szabály, amely 14 napra karanténra kötelezi azokat a kanadai fuvarozókat, akik nem vették fel a koronavírus elleni védőoltást.

Kamionos tiltakozás Ottawában | Fotó: Agerpres/XinhuaSzombaton a rendkívüli, mínusz 21 fokos hideg ellenére több ezren tiltakoztak a járványügyi korlátozások ellen az ottawai Parlament dombján.

A tüntetés azután robbant ki, hogy január 15-én életbe lépett a kanadai kormány rendelkezése, amely védőoltás hiányában 14 napos karanténra kötelezi az Egyesült Államokból érkező kamionosokat. „Ez egyszerűen ellenkezik mindennel, amit eddig demokratikusként ismertünk. Még soha nem szembesültünk ilyen korlátozásokkal” – mondta az egyik demonstráló.

Már napokkal korábban több tízezer kamionos indult el Kanada szinte minden szegletéből a fővárosba, hogy a karanténszabályok ellen tüntessen. A közösségi oldalakon megosztott felvételeken teherautók és kamionok végeláthatatlan sorokban kígyóztak az autópályákon. Eközben az út szélén és a felüljárókon az emberek kanadai zászlókat lengettek és a kormányellenes táblákat emeltek a magasba. Időközben újabb demonstrálók csatlakoztak a konvojhoz, de már nemcsak a kötelező karantén visszavonását, hanem a járványügyi korlátozások eltörlését és a kormány lemondását is követelték.

A rendőrség szerint mintegy 10 ezren tüntettek Ottawában, s bár a megmozdulás hangos volt, békésen zajlott. Ugyanakkor felkészültek a lehetséges ellentüntetésekre, ezért emelték a járőrök számát, és felszólították a helyieket, hogy kerüljék a belvárost.

Justin Trudeau miniszterelnök elítélte a megmozdulást, szerinte egy elenyésző kisebbség tiltakozik, mivel a kanadai kamionosok többsége, mintegy 90 százaléka be van oltva. A Kanadai Fuvarozási Szövetség sem értett egyet a megmozdulással, ugyanakkor attól is tartanak, hogy az intézkedés miatt sofőrhiány alakulhat ki az ágazatban.

Kanadában egyébként magas az átoltottság, a lakosság 80 százaléka szerzett teljes védettséget, 40 százalékuk pedig már a harmadik oltást is felvette. Eddig mintegy 3 millióan fertőződtek meg a koronavírussal, és több mint 36 ezren haltak meg a szövődmények miatt.

Kapcsolódók

Kimaradt?