Tenger alatti gyorsvasutat építenének az Egyesült Arab Emírségek

A  sci-fi-be illő terv szerint a mélytengeri szerelvények Dubaj és Mumbai városok között közlekednének.

Az Indiából az Egyesült Arab Emírségekbe utazóknak a jövőben más alternatívájuk is lehet a hosszú út megtételére, mint a repülőgép.  Dubajt és Mumbai városát egy víz alatt futó vasúti hálózattal kötnék össze, írja az Interesting Engineering alapján a hvg.hu.A kép illusztráció | Fotó: Facebook/CRRC Corporation

A vasút kereskedelmi vonal is lenne: Dubajból olajat vinnének Indiába, visszafelé pedig friss vizet szállítanának.

Az ötlettel 2018 óta nem sokat foglalkoztak, most azonban leporolták a terveket. Bár az elképzelés meglehetősen ambiciózus, pont az Egyesült Arab Emírségektől, illetve azon belül Dubajtól nem áll messze az elsőre szinte elképzelhetetlen megaprojektek megvalósítása.

A lap szerint jelenleg Dubaj és Mumbai között három órát kell repülni, hogy elérjünk egyik városból a másikba. Ennek kiváltására már 2018-ban elkészítették egy víz alatt közlekedő vasút terveit. 1000 km/h sebességgel haladna, így legalább egy órát le lehetne faragni a menetidőből.

A két város között nagyjából 2000 km a távolság, a mélytengeri építkezés azonban még így is kihívást jelent. Ráadásul a tervek szerint nem egy zárt alagút futna a tenger mélyén, hanem egy átlátszó falú építmény készülne, hogy az utazók gyönyörködhessenek a látványban.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?