Szeptember derekán „nyithat” az észak-erdélyi autópálya újabb szakasza

Szeptember 15-e körül adják át a forgalomnak az észak-erdélyi autópálya Berettyószéplak (Suplacu de Barcău) és Szilágynagyfalu (Nușfalău) közötti szakaszát – jelentette be szerdán Sorin Grindeanu szállításügyi miniszter.

Grindeanu azt mondta, a munkálatok az ütemtervnek megfelelően haladnak, a több mint 13 kilométeres szakaszt körülbelül szeptember közepén adják át a forgalomnak.

Bő egy hónap műlva lezárhatják a munkálatokat | Fotó: Cristian Pistol, a CNAIR igazgatójának Facebook-oldala

Ezzel a szakasszal a romániai autópályák és gyorsforgalmi utak hosszának összege eléri az 1000 kilométert. „Jóval kevesebb, mint amennyire szükségünk lenne” – ismerte el a miniszter.

Ugyanakkor azt is elmondta, hogy a sztráda két Kolozs megyei szakaszával gondok vannak a földcsuszamlások miatt. Az összesen több mint 40 kilométert kitevő szakaszok nagy kihívások elé állítják a kivitelezőt. „Ez a legnehezebb sztrádaszakaszok egyike az országban, és jövő év végére el kellene készülni vele” – emlékeztetett Grindeanu.

A miniszter ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy őszre elkészül az erdélyi autópálya összes kiírása. A Meszes-alagút kivitelezésére augusztus 28-áig lehet benyújtani az ajánlatokat.

Grindeanu szerdán arról is beszélt, hogy nem elégedett ugyan a Brassó–Segesvár vasútvonalon zajló felújítási munkálatok ütemével, de az utóbbi időben felgyorsult a munkafolyamat. Felidézte, hogy a Brassó–Segesvár vasútvonalat sok évvel ezelőtt kezdték el felújítani, és még mindig csak a munkálatok 20 százalékával készültek el. A szakaszon új alagutat is építenek, amely, ha elkészül, Románia leghosszabb vasúti alagútja lesz. Ehhez négy alagútfúró gépre (TBM) van szükség, amiből jelenleg kettő érkezett meg, a másik kettő év végére várható, csak ezt követően kezdődik meg a tényleges fúrás.

„Nem vagyok elégedett azzal, ami eddig történt, de most felgyorsult a munkaritmus” – mondta a miniszter. Hozzátette, utolsó megoldásnak tartja a kivitelezővel kötött szerződés felbontását. „Az én szerepem, a CNAIR igazgatójának, a CFR igazgatójának és másoknak is az a szerepe, hogy megoldást találjunk ezeknek a szerződéseknek a betartására” – mondta a szállításügyi miniszter.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?