Tartalékosokból álló magyar katonai kontingens indul Irakba

Részben tartalékosokból álló magyar katonai kontingens kezdi meg fél éves szolgálatát Irakban; a 139 katonától a hozzátartozók és a katonai vezetők jelenlétében köszöntek el szerdán Nyíregyháza főterén.

Gion Gábor, a Honvédelmi Minisztérium (HM) stratégiai elemzésért és humánpolitikáért felelős államtitkára a Magyar Honvédség (MH) Iraki Kiképzés-biztosító Kontingens (MH-IKBK) 15. váltásának ünnepélyes kibocsátó ünnepségén elmondta, a honvédség történetében ez az első olyan kontingens, amelynek jelentős részét tartalékos katonák adják, az aktív állományúak mellett 41 tartalékos vesz részt az amerikai vezetésű koalíciós misszióban.

Fotók: MTI/Balázs Attila

„A nemzetközi műveleti szerepvállalás Magyarország diplomáciai, biztonsági és védelempolitikai eszköztárának egyik fontos része, ezért honvédség számos, NATO-, EU- és ENSZ-koalíciós műveletben vesz részt, koalíciós partnerek pedig megbízható szövetségesként tekintenek ránk” – fogalmazott az államtitkár. Gion Gábor hangsúlyozta, a kontingens tagjai mintegy húsz katonai szervezettől érkeztek és három hónapig készültek a fél évig tartó külhoni küldetésre, szerepvállalásukkal pedig személyesen járulnak hozzá a terrorizmus elleni közös fellépéshez.

Az államtitkár megerősítette, a haderőfejlesztés részeként az országnak egyaránt szüksége van hivatásos és tartalékos állományú katonákra, utóbbiak létszáma az elmúlt időszakban 11 ezerre emelkedett. Ők a hazai feladatok ellátása mellett nemzetközi porondon is bizonyítottak, az Ohiói Nemzeti Gárdával tartott közös harcászati gyakorlaton túl a KFOR-kontingensben vállaltak kiemelkedő szerepet – tette hozzá Gion Gábor.

Sándor Zsolt altábornagy, a MH parancsnokhelyettese elmondta, a tartalékos rendszer folyamatos fejlődésének eredményeként most először vesz részt tartalékos állomány az iraki küldetésben.

A honvédekhez szólva a parancsnokhelyettes hangsúlyozta, a haderőfejlesztési program révén a kontingens jól felkészített tagjai a korábbiaknál modernebb fegyverekkel, korszerűbb felszereléssel kezdik el feladataik végrehajtását, amelyeket azonban csak fegyelmezett katonák és alegységek képesek végrehajtani. Bár Irak messzinek tűnhet, – folytatta, jelenlétükkel közvetlenül hozzájárulnak az ország és a magyar emberek biztonságához, lelkiismeretes szolgálatuk pedig garancia arra, hogy a távoli válságok és konfliktusok következményei ne érhessék el Magyarország határait.

Utalt arra, ugyan az erbili terület jelenleg nyugodt, a feladatok biztonságos végrehajtása viszont folyamatos figyelmet és összpontosítást igényel a katonáktól. Ez a hadszíntér nem hasonlítható máshoz, az extrém időjárási viszonyok mellett állandóan alkalmazkodni kell a folyton változó biztonsági környezethez, nincs olyan, hogy rutinfeladat, „még Irakon belül sincs két egyforma nap, két egyforma forduló” – figyelmeztette a katonákat Sándor Zsolt. Az altábornagy hozzátette, nem szabad elfelejteni, hogy a közel-keleti szolgálat az egyik legveszélyesebb és embert próbáló küldetése a honvédségnek, ahol az elmúlt időszak folyamatos háborúi között a békét csak egyfajta „váratlan helyzetnek” lehet nevezni.

A honvédség parancsokhelyettese ugyanakkor arra kérte a katonákat, legyenek felkészülve minden helyzetre, álljanak helyt és egymásra figyelve precízen és pontosan hajtsák végre feladataikat. Az ünnepségen Kovács Ferenc, Nyíregyháza Fidesz-KDNP-s polgármestere a városlakók nevében megköszönte a katonák feladatvállalását. 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?