Védelmi miniszter: nem időszerű a sorkatonai szolgálat bevezetése

Vasile Dîncu védelmi miniszter szerint jelenleg nem időszerű a kötelező katonai szolgálat újbóli bevezetése, de a jövőben tervezik az önkéntes katonai szolgálatra vonatkozó projekt elindítását.

Erről a Prima TV vasárnapi adásában kérdezték a minisztert, aki leszögezte: bár a parlament védelmi szakbizottságában is felvetették, és a tartalékos tisztek is jelezték neki megbeszéléseken, hogy szükséges lenne a kötelező katonai szolgálat újbóli bevezetése, jelenleg sem gazdaságilag, sem az ország igényeit tekintve nem időszerű egy ilyen döntés.Román hivatásos katonák egy ünnepi rendezvényen | Fotó: Agerpres

A kötelező katonai képzés sokkal nagyobb költségvetést jelentene a hadsereg számára. Persze, ha tényleg szükséges lenne, megvalósítanák, de akkor is át kellene gondolni a rendszert, egy sokkal modernebb képzésre van szükség – mutatott rá Dîncu. Hozzátette, a védelmi tárca alternatív projektet készít elő a kötelező katonai szolgálat helyett.

„Ezt be fogjuk indítani azon fiatalok számára, akik katonai kiképzést szeretnének, és sokan vannak ilyenek. Miután erről a projektről beszéltünk, Facebookon több száz üzenetet kaptunk. Persze, ez egy másfajta katonaság lenne, egy rövidebb távú kiképzés, mert szakemberekre van szükségünk” – számolt be a miniszter.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Arról még nem volt szó, hogy mennyi ideig tartana ez a kiképzés, azonban véleménye szerint meg fogja érni anyagilag a jelentkezőknek, mert időközben növelték a zsoldokat.

Kapcsolódók

Kimaradt?