Spanyolországban válságbizottságot hívtak össze a nők ellen elkövetett gyilkosságok miatt

Válságbizottságot hívott össze a spanyol esélyegyenlőségi minisztérium, mivel idén már hat nő vesztette életét párkapcsolati erőszak miatt - mondta el Ángela Rodriguez esélyegyenlőségi államtitkár a spanyol közszolgálati rádiónak (RNE) nyilatkozva kedden.

Fotó: Facebook/Ángela Rodriguez„Minden lehetőt meg kell tenni annak érdekében, hogy az ilyen esetek ne ismétlődhessenek meg” – fogalmazott a politikus hangsúlyozva: a bizottság célja, hogy minden esetet egyenként vizsgáljanak meg, feltárva az esetleges intézményi szintű hibákat. „Az államnak felelőssége van abban az értelemben, hogy miként kell kezelni a nemi indíttatású erőszakot” – jelentette ki.

A politikus emlékeztetett: egy hónapon belül már másodszor ülésezik a testület, amelyben a belügyi és igazságügyi tárca, valamint a tartományok is képviseltetik magukat.

A válságbizottságot azután hívták össze, hogy hétfőn két újabb gyilkosságra derült fény; egyet Lleidában és egyet Valladolidban követtek el.

A hivatalos kormányzati adatok szerint a januári gyilkosságok felénél az elkövető ellen tettek már feljelentést korábban bántalmazás miatt.

Spanyolországban tavaly 49 nőt gyilkolt meg aktuális vagy volt párja. 2021-ben 43 lettek családon belüli erőszak áldozatai. Az eseteket 2003 óta regisztrálják, azóta 1188 nő vesztette életét.

Kapcsolódók

Kimaradt?