Légibalesetben életét vesztette Jevgenyij Prigozsin, a Wagner vezére

Lezuhant a magángép Oroszországban, amin Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport alapítója is utazott, írja a 444.hu. A Tassz orosz állami hírügynökség szerint a Moszkvából Szentpétervárra tartó gép Tver régióban lezuhat, utasai pedig mind életüket vesztették.

A gépen az orosz kormány közlése szerint tíz fő utazott, hét utas és három fő személyzet. Az utaslistán szerepel Jevgenyij Prigozsin neve is. Hogy tényleg a gépen volt-e, azt egyelőre nem tudni. A kormány közlése szerint a zuhanást senki sem élte túl.Putyin és Prigozsin, amikor még nagy volt a barátság | Fotó: Az Orosz Kormány Archívuma

A Meduza nevű független orosz portál cikke szerint a Wagner csoporthoz közel álló Grey Zone nevű Telegram-csatorna azt állítja, hogy Prigozsin gépét a légvédelem lőtte le. Max Seddon, a Financial Times orosz tudósítója is azt írja a Twitteren, hogy szemtanúk egy durranást hallottak, mielőtt a gép lezuhant. Ezt az információt hivatalosan nem erősítették meg.

Jevgenyij Prigozsin Vlagyimir Putyin bizalmasa volt, sokáig Putyin szakácsaként emlegették, mert vendéglátós cégei komoly állami megbízásokat kaptak és elnöki díszvacsorákon szolgáltak fel. Prigozsin az utóbbi időben viszont nem a vendéglátós cégeiről volt ismert, hanem a Wagner-csoportról. Sokáig csak sejteni lehetett, hogy ő áll a világszerte orosz érdekek mentén háborús bűnöket elkövető zsoldosok mögött, Ukrajna orosz inváziója után viszont kilépett az árnyékból és elismerte, hogy ő a Wagner vezetője. A közösségi médiában egyre többször megszólaló Prigozsin komoly konfliktusba került az orosz katonai vezetéssel, többször élesen kritizálta Szergej Sojgu védelmi minisztert is.

Idén júniusban a Wagner-zsoldosokkal elfoglalta Rosztov városát és csapataival Moszkva felé indult. 200 kilométerrel Moszkva előtt aztán meggondolta magát és visszavonulót fújt, miután Lukasenka fehérorosz elnök közvetített közte és Putyin között. Ezt követően Putyin elismerte, hogy a zsoldos sereget végig az orosz állam támogatta, Prigozsinnak és zsoldosainak pedig a megállapodás értelmében Fehéroroszországba kellett távozniuk.

Kapcsolódók

Kimaradt?