Afrikába készül a Wagner-csoport

Hogy pontosan hova, azt nem lehet tudni, de Prigozsin zsoldosainak a fekete kontinens több államában vannak érdekeltségei.

„Üdvözlet fiúk ... üdvözlet fehérorosz földön” - mondta feltehetően Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport feje egy Telegramon megjelent videón. A júniusi zendülés óta ez az első felvétel, ami a magánhadsereget nemrég Moszkva felé vezető zsoldosvezér hollétéről tanúskodik, számolt be a 444.hu.Prigozsin az ukrajnai fronton | Fotó: Facebook/Wagner Army Group Africa

A videóban az esti fényviszonyok miatt nehezen felismerhető, de igencsak Prigozsinra hasonlító alak köszönti a harcosokat Fehéroroszországban, majd azt mondja nekik, hogy a továbbiakban nem fognak részt venni az orosz-ukrán háborúban, majd parancsba adja, hogy inkább "gyűjtsék az erejüket Afrikára".

A videót megosztotta Prigozsin sajtóügyeket intéző Telegram-oldala is, ugyanakkor a Reuters egyelőre nem tudta teljes biztossággal megerősíteni, hogy azon tényleg a zsoldosvezér szerepel-e.

„Becsületesen harcoltunk. Nagyon sokat tettetek Oroszországért. Ami a fronton folyik, az olyasfajta szégyen, amibe nem kell belekeverednünk” - mondta - feltehetően - Prigozsin a felvételen.

Rejtély övezi Prigozsin sorsát, mióta Putyin árulónak minősítette, majd június 24-én elhagyta az oroszországi Rosztov városát. Az is kérdés, hogy a becslések szerint 25 000 fős Wagner-csoport számára mi lesz a következő lépés.

A világ több pontján diktatúrák hatalmát biztosító és természeti erőforrások felett rendelkező Wagner-csoport működése már a kezdetektől szándékoltan ködös, főleg, hogy az orosz törvények nem engedélyezik a magánhadseregeket, a zendülés óta pedig még bonyolultabb a helyzet.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a következőt mondta nemrég, miután a Kremlben értékelték a júniusi eseményeket: „A Wagner-csoport nem létezik. Nincs olyan törvény, amely szabályozná a katonai magánvállalatokat. Ezért egyszerűen nem létezik, nincs ilyen jogi entitás. A csoport maga létezik, de jogilag nem létezik.”

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?