Putyin: polgárháborút sikerült megakadályozni Oroszországban

A Wagner katonai magánvállalat lázadásának elfojtásában részt vevő katonák gyakorlatilag polgárháborút akadályoztak meg Oroszországban - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden a Kremlben.

Beszédet tartott kedden dél körül Vlagyimir Putyin orosz elnök, és csatlakozott hozzá Szergej Sojgu védelmi miniszter is, akinek menesztését követelte Jevgenyij Prigozsiny, az orosz Wagner zsoldossereg vezetője a múlt hétvégén.

Putyin beszédében üdvözölte az orosz hadsereget és a rendfenntartó erőket, azt mondta, „megakadályoztak egy polgárháborút”. Az orosz elnök kedden azokhoz a rendvédelmi egységekhez beszélt, amelyek részt vettek a Wagner-erők elleni védekezésben. A lázadást „rendkívül veszélyes helyzetnek” nevezte, és köszönetet mondott azoknak, akik segítettek ennek leállításában.

„Nehéz helyzetben önök világosan, jól összehangoltan cselekedtek, tettükkel bizonyították hűségüket Oroszország népe és a katonai eskü iránt, felelősséget vállaltak a haza sorsáért és jövőjéért” – mondta Putyin a Kreml által rendezett eseményen.

Putyin a téren egyperces néma csendet kért a lázadás során elesett orosz katonai pilóták tiszteletére.

Viktor Zolotov, az orosz nemzeti gárda igazgatója bejelentette, hogy az általa irányított fegyveres erőt nehézfegyverzettel, harckocsikkal fogják felszerelni, amiről tárgyalások folynak az elnökkel.

A Wagner fegyveres lázadása ügyében június 23-án kezdeményezett nyomozást kedden „a bűncselekmények megszűnése miatt” megszüntette az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB). A bűnüldözési szerv indoklása szerint a nyomozás során megállapították, hogy „június 24-én a résztvevők leállították a közvetlenül bűncselekmény elkövetésére irányuló cselekményeket”, ezért június 27-én lezárták az emiatt indított büntetőeljárást.

Jevgenyij Prigozsin péntek éjszaka indított Moszkvába tartó „igazságmenetet” Rosztov felől, hogy felelősségre vonja az orosz védelmi minisztert és a hadseregvezetést. Szombat este viszont megállt és visszafordult, miután Alekszandr Lukasenko belarusz elnök közvetítésével állítólag megállapodás született. A megállapodás értelmében Prigozsin Fehéroroszországba távozik.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?