Romániai korrupciós szálak vezetnek Joe Biden családjához

Joe Biden demokrata elnök is pénzt vett el a 2017-ben jogerősen elítélt Puiu Popoviciu román üzletembertől – állították szerdai sajtótájékoztatójukon az amerikai képviselőháza felügyelő bizottságának republikánus tagjai. Az elnöki család kétes üzleti ügyeinek szálai Románián kívül Ukrajnába, Mexikóba, Kazahsztánba, Oroszországba és Kínába is elérnek.  

Miközben Biden alelnök a korrupcióellenes politikáról tartott előadást Romániának, valójában fia és családja egyfajta mozgó reklámplakátként tevékenykedett pénzgyűjtés céljából” – idézte James Comer bizottsági elnököt a The New York Post. A szerda reggel közzétett 36 oldalas dokumentumban a képviselőházi bizottság banki nyilvántartásokra hivatkozva igazolja, hogy 2015 novembere és 2017 májusa között miként utaltak át hárommillió dollárt a Popoviciu tulajdonában lévő Bladon Enterprises-tól a Robinson Walker LLC-től, amelyet Rob Walker, a jelenlegi elnök fiának, Hunter Bidennek az üzleti partnere ellenőriz. Az összeg mintegy egyharmadát – 1 038 627,08 dollárt – Hunternek, Hallie Bidennek, Joe Biden első menyének és az elnöki család egy másik tagjának a bankszámláira utalták át. A romániai kifizetés egy hasonló, körülbelül hárommillió dolláros összeget igazol, amely 2017 elején érkezett a kínai CEFC China Energy cégtől, s ennek egyharmada Hunter, Hallie és a Biden család többi tagja között oszlott meg. 

Súlyos vádak hangoztak el Joe Biden  | Fotó: Agerpres/EPA

Joe Biden amerikai elnök fia, Hunter egyébként az FBI 1993 és 2001 közötti igazgatóját ajánlotta ügyvédnek Románia egyik nagy visszhangot kiváltó korrupciós perében. Louis Freeh azt a Gabriel Popoviciu üzletembert védte, aki ezer szállal kötődött magas rangú politikusokhoz, de a titkosszolgálatokhoz is. 2017-ben ítélték jogerősen hét év börtönbüntetésre, miután vétkesnek találták egy 224 hektárnyi fölterület jogtalan megszerzésében. Az üzletember jelenleg még Londonban tartózkodik, kiadatása ügyében a végleges brit bírósági döntésre várnak a bukaresti hatóságok. Popoviciu a kommunizmus idején Ion Dincă román miniszterelnök-helyettes lányát vette feleségül. Közvetlenül a rendszerváltozás után kiment az Egyesült Államokba, ahonnan később visszatért hazájába. Elkezdett üzletelni, s idővel Románia egyik legbefolyásosabb ingatlanbefektetőjévé nőtte ki magát.

Hunter Biden szerepe a romániai perben két évvel ezelőtt a New York Post által közölt e-mailekből derül ki. A nyilvánosságra hozott üzenetekben a jelenlegi amerikai elnök fia kéri az FBI volt vezérét Popoviciu védelmének az elvállalására. A sajtóbeszámolók szerint Hunter Biden és Louis Freeh több alkalommal is találkoztak az akkor még Laura Kövesi által vezetett román korrupcióellenes hatóság (DNA) ügyészeivel, de kapcsolatban álltak a Román Hírszerző Szolgálattal is. Popoviciu ellen egyébként már 2007-ben vizsgálatot indított a DNA. Ugyanabban az ügyben Cornel Șerbant, a román belügyminisztérium titkosszolgálatának a volt vezetőjét is elítélték két év és hat hónap börtönbüntetésre, miután kiderült: az ingatlanbefektető felkérésére Șerban nyomást gyakorolt az ügyészre, hogy ne indítson büntetőjogi vizsgálatot.

Gyanús pénzösszegek vándoroltak a Biden család számláira

Miután Popoviciu elvesztette a pert, Freeh közleményben adott hangot „mély csalódottságának”. Azt is hozzátette, hogy a legfelsőbb bíróság döntésének nincs törvényi és jogi megalapozottsága. A Hunter Biden által ajánlott ügyvéd akkori érvelését idézve a román lapok kiemelik, hogy a Popoviciu elleni perben Freeh csapata számos ténybeli és jogi hiányosságra hívta fel a figyelmet, miután megvizsgálta a bizonyítékokat, beleértve az ingatlanbefektető beszélgetéseiről titokban készült hangfelvételeket.

A Biden család visszás ügyeit vizsgáló testület már jelenleg is széles körű vizsgálatot folytat. Utánajárva, hogy a jelenlegi elnök (akkori alelnök) fia, Hunter Biden az ukrán földgázipari vállalat, a Burisma igazgatótanácsában milyen szerepet töltött be és mindannak volt-e köze édesapja politikai befolyásához. Mint azt a New York Post korábban megírta, a szálak és az elnöki família üzleti ügyei Ukrajnán és Románián kívül Mexikóba, Kazahsztánba, Oroszországba és Kínába is elérnek. Joe Biden tagadja, hogy tudott volna a családja üzleti ügyeiről vagy részt vett volna azokban.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?