Románia támogatja az Oroszország elleni újabb szankciókat

Klaus Iohannis államfő kijelentette hétfőn, hogy Románia támogatja az Oroszország elleni új szankciócsomag bevezetését, de ragaszkodni fog ahhoz, hogy az Európai Tanács nyilatkozatának szövegébe szolidaritási záradékot vegyenek fel.

Klaus Iohannis (jobbról) megérkezett az EU-csúcsra | Fotó: presidency.roIohannis hétfőn és kedden részt vesz az Európai Tanács rendkívüli ülésén. Az ülés előtt a román államfő úgy nyilatkozott: több szempontból is meg fogják vizsgálni az ukrajnai helyzetet: egyrészt a humanitárius támogatás, másrészt a háború sújtotta ország gazdasági támogatása, ehhez kapcsolódóan a gabonaexport megkönnyítésének témája is szóba fog kerülni, utóbbi kérdés pedig az élelmiszer-biztonság problematikájához is kötődik.

„Ugyanakkor a már majdnem híres hatodik szankciócsomagról is szó lesz, egy olyan szankciócsomagról, amelyről hetek óta folyik a vita Brüsszelben. Ez a gázra és kőolajra vonatkozó szankciócsomag. Nagyon bonyolult, mert számos európai gazdaság függ ezektől a nyersanyagoktól. Egyetértünk az új szankciócsomaggal, de hogy ne érjenek minket meglepetések, ragaszkodtunk ahhoz, hogy a szövegben szerepeljen egy úgynevezett szolidaritási záradék, és ragaszkodni fogok ahhoz, hogy ez a záradék megmaradjon, ami azt jelenti, hogy ha valami történik, a tagállamoknak és az Európai Bizottságnak sürgősen intézkednie kell, hogy segítségünkre siessenek, például abban az esetben, ha a fekete-tengeri útvonalon történő ellátás megszakad” – mondta a román államfő.

Azt is közölte, az embargóról még nincs megegyezés; megtörténhet, hogy a szankciócsomagot azzal a feltétellel fogadják el, hogy egyes szankciók gyakorlatba ültetését el lehet halasztani annak érdekében, hogy az Oroszországból származó importtól függő egyes nemzetgazdaságoknak legyen idejük alternatívát találni az ellátásra.

„Ha ma vagy holnap nem születik megállapodás a hatodik szankciócsomagról, akkor egyelőre semmi sem fog történni, de a tárgyalások folytatódnak, amíg nem találunk egy elfogadható formát” – tette hozzá Iohannis. Az államfő szerint, ha hétfőn vagy kedden nem születik megállapodás, az „nem lenne túl jó, de nem is lenne katasztrófa”.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

„Az egység megbonthatatlan, együtt megyünk keresztül ezen, és az EU egységének felbomlásáról, a szakításról szóló spekulációkat az orosz narratíva táplálja. Nem fog ilyesmi történni” – szögezte le Klaus Iohannis.

Kapcsolódók

Kimaradt?