Richard Branson elindult a világűr peremére

Az utazásra az eredeti tervekhez képest 14 éves késéssel kerül sor.

Richard Branson angol milliárdos a Virgin Galatic nevű űrjárműve fedélzetén elindult a világűr peremére vasárnap, Új-Mexikóból. A Unity22 hatfős legénységgel szállt fel, a milliárdoson kívül csak a cég alkalmazottai utaznak a fedélzeten, akik a kétórás úton 88 kilométeres magasságba jutnak fel, pár percig a súlytalanság állapotában lesznek, és megnézhetik a Föld görbületét.

Az utazás a tervezett időponthoz képest másfél órás késéssel indult. A járművet nem egy hordozórakéta juttatja el a világűr határára, hanem  egy repülőgép viszi fel 15 kilométeres magasságba. A leválást követően a Unity22 8 másodperc alatt kell felgyorsuljon 3 500 km/órás sebességre. A kitűzött maximális magasság 88 km.

Branson kereskedelmi űrutazási szolgáltatást akar indítani. Nagyjából 600-an már be is fizették az előleget a kirándulásra. A menetjegy teljes ára 250 ezer angol font körül van.

A Virgin Galactic 2004-ben jött létre, az első űrutazást 2007-re tervezték. Branson akkoriban azt tervezte, hogy az első öt évben, tehát 2011-ig 3 ezer utast fog eljuttatni a világűr határára.

(Nyitókép: Youtube/VirginGalactic)

banner_yPcbUIdB_300x250-maszol-HF23_3mb.gif
banner_vtAivxH1_web-banner-HF23.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?