Négy asztronauta indult az űrállomásra a SpaceX első, teljes értékű missziójában

Elindította az első teljes értékű űrmisszióját vasárnap Elon Musk amerikai high-tech vállalkozó SpaceX magán űrhajózási társasága, négy asztronautát küldve a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) fél éve kipróbált Crew Dragon űrhajójában. 

A NASA Cape Canaveral-i űrközpontjából indított űrhajó startját élő közvetítésben mutatta az amerikai űrkutatási hivatal. A Crew Dragont magasba emelő Falcon 9-es rakéta első fokozata egy perc repülés után a terveknek megfelelően, a már megszokott módon levált és visszatért egy úszó platformra.

 

Az űrhajó – fedélzetén három amerikai és egy japán űrhajóssal, Michael Hopkinsszal, Victor Gloverrel és Shannon Walkerrel, valamint a japán Szoicsi Nogucsival – előreláthatólag huszonhét óra repülés után dokkolhat majd a Föld fölött négyszáz kilométerrel lebegő Nemzetközi Űrállomáson, ahol jelenleg Szergej Rizsikov és Szergej Kudj-Szvercskov orosz, valamint Kate Rubins amerikai asztronauta dolgozik. 

A SpaceX új űrkapszulája idén májusban indult először az űrbe két amerikai veterán asztronautával, Robert Behnkennel és Douglas Hurley-vel. Az volt az első alkalom az amerikai űrhajózás történetében, hogy a NASA magáncéggel együttműködve indított űrexpedíciót. Az űrsiklók nyugdíjazása óta, az utóbbi kilenc évben az amerikai asztronauták orosz űrhajókkal jutottak el az ISS-re.

Kapcsolódók

Kimaradt?