Putyin szóvivője a Sky Newsnak: nagyon sok a hamis hír

Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője szerint nagyon sok hamis információ terjed világszerte az Ukrajnában folyó orosz hadműveletekről. Dmitrij Peszkov a Sky News brit hírtelevíziónak adott csütörtöki interjúban mindenekelőtt a Kijevhez közeli Bucsa település civil lakossága elleni atrocitásokról szóló beszámolókat nevezte álhíreknek, elismerte ugyanakkor, hogy az orosz hadsereg komoly veszteségeket szenvedett az ukrajnai háború kezdete óta.

Peszkov – aki az interjúban végig a hivatalos orosz szóhasználatban szereplő „különleges hadműveletnek” nevezte a háborút – kijelentette: lehetséges a fegyveres konfliktus belátható időn belüli befejezése. Putyin szóvivője szerint az orosz hadsereg minden tőle telhetőt megtesz a hadműveletek lezárásáért.

„Reméljük, hogy már a következő napokban ez a hadművelet eléri a kitűzött célokat, vagy az orosz és az ukrán küldöttségek közötti tárgyalásokon sikerül véget vetni” a harci cselekményeknek – fogalmazott Peszkov.

Határozott igennel válaszolt arra kérdésre, hogy a háborút tárgyalásos úton le lehet-e zárni, hozzátéve: ez erőteljesen függ attól is, hogy mennyire következetes az ukrán álláspont, és az ukrán fél milyen mértékben hajlandó teljesíteni az orosz feltételeket.

Az orosz államfő szóvivője a tárgyalások elősegítését célzó jó szándék kifejezésének nevezte, hogy az orosz alakulatokat visszavonták Kijev és Csernyihiv térségéből. Peszkov szerint Oroszország ezzel is jelezte, hogy kész megfelelő körülményeket teremteni a tárgyalások folytatásához az ukrán féllel.

A szóvivő a háborúhoz vezető okokról azt mondta: a folyamat a 2014-es „ukrajnai puccsal” kezdődött, amely után Ukrajna „Oroszország-ellenes központtá” kezdett átalakulni. „Minden, ami Ukrajnában (azóta) történt, a mi országunk ellen irányult” – tette hozzá.Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő | Fotó: Agerpres/EPA

Arra a kérdésre, hogy a háború kezdete óta hány orosz katona esett el Ukrajnában, Dmitrij Peszkov nem volt hajlandó számokat említeni, de kijelentette, hogy az orosz fegyveres erők jelentős veszteségeket szenvedtek, és ez hatalmas tragédia Oroszország számára.

Mariupol ostromáról Putyin szóvivője a Sky News-interjúban azt mondta: a város a „Luhanszki Népköztársaság” része, amelyet Oroszország (a „Donyecki Népköztársaságnak” nevezett másik szakadár térséggel együtt) független államként ismert el.

Peszkov kijelentette: a két népköztársaság elismeréséről szóló deklaráció elsődleges célja az volt, hogy Moszkva segítsen e két térség lakóinak, akik nyolc éven át szenvedtek az ukrán hadsereg heves tüzérségi támadásaitól. „Mellesleg szólván e nyolc év alatt senki még csak említés szintjén sem beszélt” ezekről a tüzérségi támadásokról – fogalmazott a Kreml szóvivője. Hozzátette: Mariupolt az orosz hadsereg „felszabadítja” az ott tevékenykedő „nacionalista alakulatok” uralma alól.

Peszkov a mariupoli szülészeti klinika ellen március 9-én elkövetett orosz légitámadásról szóló beszámolókat is hamisnak nevezte. „Nagyon komoly okaink vannak annak feltételezésére, hogy ebben az esetben is hamis (állításról) van szó, és ehhez (a véleményünkhöz) ragaszkodunk” – mondta Putyin szóvivője.

A Bucsa és Ipriny települések civil lakossága elleni orosz támadásokról szóló értesüléseket Peszkov szintén hamis híreszteléseknek, „jól megkonstruált gyanúsítgatásoknak” nevezte. Kijelentette, hogy az orosz hadsereg nem támad civileket, és semmi köze a Bucsában és más ukrajnai településeken elkövetett atrocitásokhoz. „A hamisítások és a hazugságok korát éljük” – fogalmazott.

Arra a felvetésre, hogy Boris Johnson brit miniszterelnök az elmúlt napokban háborús bűncselekményekkel vádolta az orosz elnököt, Peszkov azt mondta: Oroszország egyetlen szót sem hallott hasonló hangnemben Johnsontól az utóbbi nyolc évben, amikor a Donyec-medence civil lakosságát „az ukrán nacionalisták” nehéztüzérséggel lőtték és gyilkolták.

Peszkov határozott nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy Vlagyimir Putyint aggasztja-e az a lehetőség, hogy háborús bűncselekmények vádjával bíróság elé kerülhet. „Semmiféle lehetőséget nem látunk erre” – mondta az orosz államfő szóvivője.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?