Pusztít az Eunice: otthonok millióiban nincs áram, többen meghaltak

Egy hajó eltűnt, leszakadt egy stadion tetőszerkezete és rengeteg elektromos vezeték.  

Legalább tizenhatan meghaltak az Európán keresztülsöprő, Eunice névre keresztelt vihar miatt. Belgiumból, Hollandiából, Németországból, Lengyelországból, az Ír Köztársaságból és az Egyesült Királyságból is jelentettek haláleseteket, miután a szél fákat csavart ki, törmeléket repített és tetőket szakított le. Európa-szerte több millió otthonban nincs áram, sok helyen a közlekedési hálózatok is összeomlottak. Pénteken közel 200 km/órás széllökéseket mértek.Amszterdamban is pusztított az orkán | Fotó: Agerpres

A holland parti őrség közölte, hogy 26, az Északi-tengerbe veszett üres konténert próbálnak megtalálni. Hollandiában négy ember halt meg a kidőlt fák miatt, Lengyelországban pedig további négy ember vesztette életét. Angliában három ember halt meg az utakon, Németországban ketten, és Belgiumban is két ember halt meg: közülük az egyiket egy tetőről leszakadt napelemtábla ütött fejbe Gentben.

Észak-Franciaországban közel 30 ember sérült meg a viharral kapcsolatos közúti balesetekben. Egy 12 méter hosszú, Németországba tartó hajó pedig eltűnt a Watt-szigetek környékén. A holland parti őrség közölte, hogy helikoptereket és egy vontatóhajót is bevetnek a keresés során.

Hágában leszakadt az ADO Den Haag focicsapat stadionjának tetőszerkezete, és törölték a Belgiumba, Franciaországba, illetve az Egyesült Királyságba tartó nagysebességű vonatjáratokat. De szünetelt a kompok közlekedése is a világ legforgalmasabb hajózási útvonalán, a La Manche-csatornán, és több száz járatot töröltek a Heathrow és a Schipol repülőtereken.

Németországban a Deutsche Bahn vasúttársaság közleménye szerint „több mint 1000 kilométernyi” pálya szenvedett kárt, Lengyelországban pedig szombat délután még mindig egymillió háztartásban szünetelt az áramszolgáltatás a vihar miatt.

Kapcsolódók

Kimaradt?