Fennakadásokat okozott a közlekedésben a kánikula és a viharos időjárás

A közúti és vasúti közlekedésben is fennakadásokat okozott az ország nagy részére kiterjedő extrém hőség és a viharos időjárás.

A katasztrófavédelem csütörtöki összesítése szerint az előző esti viharok 83 településen okoztak károkat, hat országos főúton és tíz megyei úton okoztak többórás fennakadást. Csaknem háromszáz kidőlt fa és 39 villanypózna eltávolításához riasztották a tűzoltókat.

Bukarestben az óránként 70 kilométeres sebességű szél lakóházakra döntött egy 7-8 emelet magasságú antennát, két ember megsérült. Több utca járhatatlanná vált a letörött ágak és az úttestet ellepő esővíz miatt, szerda késő este rövid ideig a bukaresti nemzetközi repülőtér sem fogadta az érkező járatokat: ezeket Konstancára irányították.Illusztráció | Fotó: Arad Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség

A főváros térségét is érintő vihar leszakította a felsővezetéket a Bukarest–Konstanca vasútvonalon. Beszámolók szerint a fennakadás egyebek mellett egy gyerekeket szállító vonatot is érintett, amely csütörtök reggel már több mint kilenc órát késett, így a Konstanca–Arad utat várhatóan 26 óra alatt teszi meg.

A Maros megyei Palotailva és Ratosnya között a Csíkszereda expressz és egy személyvonat mozdonyára esett faág, Tusnádfürdőn pedig a felsővezeték leszakadása okozott fennakadást a vasúti közlekedésben.

A heves zivatarok az idei nyár eddigi legmelegebb napján alakultak ki: szerdán több városban, köztük Bukarestben is meghaladta a hőmérséklet a 39 fokot, a legnagyobb hőség Herkulesfürdőn volt, itt 40,1 fokot mértek.

Az Európa délkeleti térségét sújtó extrém hőség miatt Románia déli megyéiben továbbra is másodfokú hőségriasztás van érvényben, az országos közútkezelő (CNAIR) pedig csütörtök déltől kezdődően súlykorlátozást vezetett be az aszfaltburkolat védelmében az ország csaknem egész területén, ez alól csak Hargita, Neamt, Suceava és Botosani megye képez kivételt. A rendelet értelmében szombat estig 12 és 20 óra között nem közlekedhetnek az autópályákon és DN jelzésű főutakon a 7,5 tonnánál nehezebb járművek – a személyeket, élő állatokat, postai küldeményeket, palackozott vizet és mezőgazdasági terményeket szállító, illetve katasztrófavédelmi és mentőszolgálati járműveken kívül.

A meteorológusok szerint további viharokra elsősorban a hegyvidéken – ezen belül a Székelyföld jelentős részén –, valamint a keleti, moldvai országrészben lehet számítani.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?