FRISSÍTVE – Fákat döntött ki, háztetőket rongált meg a vihar Arad megyében

FRISSÍTVE: Több tucat fát döntött ki a péntek esti vihar Aradon, és háztetőket is megrongáltak a heves széllökések. Megyeszerte is több helyen útra dőlt fákhoz riasztották a tűzoltókat. FRISSÍTÉS: A szentpáli római katolikus templom tornyát lesodorta a szél.

Felhőszakadással és helyenként jégesővel kísért vihar vetett véget péntek este a kánikulának Aradon: a megyei katasztrófavédelmi felügyelőség (ISU) tájékoztatása szerint 40-50 liter csapadék is esett négyzetméterenként.

A tűzoltókat összesen 26 esetben riasztották kidőlt fák eltávolítására a megyeszékhelyen az éjjel, emellett hét háztető veszélyessé vált részeinek az eltávolításához is kérték a segítségüket. A megyei kórház falainak a szigetelését is megbontotta a vihar – tájékoztatott Geroge Pleșca százados, az ISU sajtószóvivője.A katasztrófavédelmi felügyelőség felvételei

A katasztrófavédelem mellett az aradi közterület-fenntartó vállalat is eltakarított hét kidőlt fatörzset. Az Arad és Nagyárad közötti országúton (DN79) két kidőlt fa akadályozta a forgalmat.

A tájékoztatás szerint péntek éjjel megyeszerte 27 esetben kellett közbelépniük a helyi önkéntes tűzoltó-alakulatoknak: többek között Újszentanna és Zimándújfalu, valamint a Sofronya és Szentpál közötti úton, továbbá Nagyiratoson és Nagylakon kellett kidőlt fákat eltakarítani az útból. Ezek villanyvezetékeket, háztetőket és parkoló autókat rongáltak meg, a károk összesítése még tart.

Lesodorta a templom tornyát a szél

Sofronya községben (a községközpontban és a közigazgatásilag hozzá tartozó Szentpálon) súlyos károkat okozott a vihar. Szentpálon lesodorta a római katolikus templom tornyát, fákat tört ketté, és háztetőket bontott meg a szél, csakúgy, mint Sofronyán – mondta a romeltakarításon dolgozó Sandu Krisztián polgármester.Toronysüveg nélkül a szentpáli templom, az évtizedes fenyőfák derékba törve | Fotó: Csortán Szabolcs

A román–magyar határ menti településeken nem okozott olyan nagy károkat a vihar. Orth Norbert, Németpereg község alpolgármestere elmondta, hogy mintegy 10-12 liter csapadék esett négyzetméterenként, de szerencsére jégeső nem volt, és a szél sem olyan erővel támadt a község két falujára, hogy jelentősebb károkat okozzon. „A pécskai úton, az autópálya-felhajtó után csapott le, és ott egy fát kidöntött az útra, amit az önkéntes tűzoltók eltakarítottak. Épp akkor indultak a vállalati buszok a harmadik váltásba, és emiatt egy kicsit késtek, úgyhogy ennyi fennakadást okozott" – mondta, megjegyezve még, hogy a „menetrendszerű” áramszünetek sem maradtak el. Kovács Imre polgármester hozzátette, hogy Kisperegen még szombat délelőtt is akadtak gondok az áramellátásban, és a szántókon az aratás előtt álló búzát lefektette a szél, de „a szemet nem verte ki a kalászból”.

Kisiratos községben nem jelentettek károkat Korondi-Józsa Erika polgármester szerint. Papp Attila, Nagyiratos község polgármestere szerint a vihar a határban csapott le, a lakott településeket nem érintette, viszont a megyei utakon rengeteg fát kidöntött a szél. „Példásan összefogtak a helybeliek, láncfűrészekkel jöttek több mint tízen, és közösen megtisztítottuk a Nagyiratos és Arad közötti utat, éjjel kettőig dolgoztunk” – mondta a polgármester, megemlítve azt is, hogy a községhez tartozó Kisvarjason áramkiesés volt a tornyai trafóállomás meghibásodása miatt.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?