banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Parlamenti választást tartanak Horvátországban

Parlamenti választásokat tartanak szerdán Horvátországban, az előrejelzések szerint a voksolás kimenetele bizonytalan.

A 151 parlamenti képviselő közül 140-et az ország 10 választókerületében választanak meg, minden választókerületben 14-et a politikai pártok listáiról. A parlamentbe jutási küszöb 5 százalék.

A nemzeti kisebbségek összesen további 8 képviselőt juttathatnak be a törvényhozásba: a magyarok és az olaszok egy-egy képviselőt választhatnak, a szerbek hármat. A magyar parlamenti képviselői helyért egyetlen jelölt indul, Jankovics Róbert, aki képviselő volt a leköszönő parlamentben, és elnöke a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének (HMDK), így ő már biztos befutónak számít. További három képviselőt a horvát diaszpóra választ meg: körükben csak azok voksolhatnak, akiknek nincs bejelentett lakcímük Horvátországban.

Fotó forrása: MTI

A leadott listák, a képviselőjelöltek és a megfigyelők számára vonatkozó adatok azt mutatják, hogy a szerdai választások iránti érdeklődés kisebb, mint a korábbi parlamenti választások alkalmával volt.

Összesen 165 listára lehet majd voksolni, 27-tel kevesebbre, mint 2020-ban. Négy évvel ezelőtt egy képviselői helyért 17 jelölt indult, most 15. A megfigyelők száma 8500-ról 5400-ra csökkent, a szavazásra jogosult állampolgárok száma pedig 127 ezerrel 3 millió 773 főre esett vissza.

Az előzetes felmérések szerint kompromisszumok nélkül sem a jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ), sem a baloldali Szociáldemokrata Párt (SDP) nem tud kormányt alakítani, mert egyikük sem tudja begyűjteni az ehhez elegendő számú szavazatot a voksoláson.

A voksolás érdekessége még, hogy Zoran Milanovic államfő április 17-re, szerdára írta ki, így ekkor munkaszüneti nap lesz Horvátországban. Az elnök ezt azzal indokolta, hogy így többen mennek majd el szavazni.

Horvátország történetében kétszer tartottak hétköznap választásokat: 2005-ben egy pénteken elnökválasztást, 2000-ben pedig általános választást egy hétfői napon.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?